Melisa relaks i ukojenie

18 lutego 2018, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Melisa lekarska ma świeży zapach zbliżony nieco do zapachu cytryny. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „pszczoła”, gdyż była ona ulubionym ziołem pszczelarzy. W starożytnych czasach pocierali oni zgniecionymi, świeżymi liśćmi melisy ule, aby zachęcić pszczoły do powrotu.

Liście melisy zawierają lotne olejki eteryczne, garbniki i żywice, a w stanie świeżym także witaminy i enzymy.

Melisa lekarska jest wspaniałym, naturalnym lekiem na skołatane nerwy. Olejki eteryczne zawarte w pędach i liściach mają działanie uspokajające i rozkurczowe. Stosowana jest przy bezsenności i migrenie.

Liście melisy pobudzają apetyt, działają wiatropędnie. Herbatka z melisy obniża ciśnienie krwi, pomaga łagodzić nudności i wymioty, łagodzi kolkę oraz problemy trawienne związane z nerwowością. Łagodzi bóle miesiączkowe oraz objawy PMS.

Dzięki zawartości polifenoli melisa lekarska działa skutecznie na opryszczkę – leczy już powstałe jak i zapobiega powstawaniu nowych. Dzięki swoim właściwościom przeciwtarczycowym melisa jest używana także u pacjentów z nadczynnością tarczycy. Zgniecionymi liśćmi melisy można potrzeć miejsce po ukąszeniu owadów – załagodzi to obrzęk i ból.

W gastronomii używana jest jako napój oraz do przyprawiania gotowych potraw: sałatek, sosów, potraw – świetnie komponuje się z warzywami, potrawami z jaj, galaretkami, dżemami oraz z octami ziołowymi.  Ponieważ smak melisy lekarskiej jest raczej delikatny, większe ilości tego zioła mogą być używane w potrawach bez obawy zepsucia ich smaku.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

zobacz również:

Mięta i jej właściwości dla zdrowia – jak działa?

Melisa relaks i ukojenie

Oczyszczające działanie ziół i warzyw – czy zioła odchudzają?

Jak w domu sadzić zioła w doniczkach? Kuchenny miniogródek