Oczyszczające działanie ziół i warzyw – czy zioła odchudzają?

5 stycznia 2020, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Planujesz kurację odchudzającą? Uwzględnij w niej lecznicze właściwości: ziół, warzyw, owoców. Odpowiednio dobrane mieszanki i wyciągi sprawią, że efekty osiągane dzięki diecie i ćwiczeniom będą większe i trwalsze.

 

Walcząc z nadwagą, możesz stosować rośliny w różnej postaci. Do dyspozycji masz zarówno ziołowe przyprawy, które dodaje się do potraw, jak i liczne, dostępne w aptekach nowoczesne preparaty. Istotne dla odchudzania możliwości roślin to ich działanie przeczyszczające, moczopędne ( a tym samym odtruwające i zapobiegające zatrzymywaniu wody w organizmie), wypełniające, ułatwiające trawienie i przyspieszające spalanie tłuszczów.

Jak one działają?

  1. Przeczyszczają – otyłości często towarzyszą zaparcia. Resztki jedzenia mogą zalegać w przewodzie pokarmowym przez wiele dni. Najbardziej popularne rośliny przeczyszczające to kruszyna, aloes, senes. Pomagają one w ten sposób, że mobilizują jelita do pracy, usprawniają ich ruchy. Przyspiesza to wydalanie niestrawionych resztek pokarmowych, które zatruwają organizm.Wymienione rośliny wchodzą w skład wielu tabletek i mieszanek przeczyszczających oraz normujących trawienie. Pomocne przy zaparciach są również łupiny nasion babki jajowatej. Zawarty w nich śluz wiąże resztki pokarmowe, ułatwiając ich przejście przez jelita. Łupiny możesz dodawać do posiłków i popijać wodą lub po prostu pić wymieszane z płynem.

 

  1. Wypełniają – to zadanie dla zawartego w roślinach błonnika. Nierozpuszczalny, znajduje się w skórkach i nasionach owoców. Wchłania on wodę, pęcznieje i daje uczucie sytości. Błonnik rozpuszczalny występuje m.in. w cytrusach, jabłkach, ziemniakach, działa inaczej: utrudnia wchłanianie tłuszczów i cholesterolu, a ułatwia ich wydalanie. Na rynku dostępne są m.in. preparaty zawierające błonnik z egzotycznej  opuncji figowej. Włókna tej rośliny wiążą tłuszcze  z pożywienia. Dzięki temu nie zostają one podzielone na mniejsze fragmenty, w związku z tym nie mogą przenikać do krwi i stawać się budulcem tkanki tłuszczowej.

  1. Odtruwają – chodzi tu o zioła o działaniu moczopędnym, które nie dopuszczają do zatrzymywania się w organizmie wody i toksyn. Należą do nich: pokrzywa, bez czarny, skrzyp, brzoza, natka pietruszki, mniszek, owoce jałowca, perz i czystek.

 

  1. Przyspieszają przemianę materii i spalanie tłuszczów – do tych roślin należą ananas i papaja, które zawierają enzym o nazwie bromelina. Poza tym należy tu wymienić zieloną herbatę oraz morszczyn, w skład którego wchodzi jod, wpływający na pracę tarczycy. Z kolei wyciąg z nasion fasoli w ogóle nie dopuszcza do przetworzenia skrobi z pożywienia w tłuszcz, blokując enzym trzustkowy alfa-amylazę. Uwaga: aby odchudzić się ananasem i fasolą trzeba pamiętaj by nie zażywać ich zbyt wiele!

  1. Uspokajają – niekiedy przyczyną otyłości  jest stres – po prostu podjadasz z nerwów. Dlatego w mieszankach ziołowych przeznaczonych do odchudzania można spotkać kozłek i melisę. Oprócz tego melisa rozluźnia mięśnie przewodu pokarmowego i ułatwia w ten sposób trawienie.

Smaczne gotowanie

Pyszny posiłek nie musi być wcale tuczący. Jeśli tylko będzie odpowiednio doprawiony, łatwo i szybko go strawimy. Warto więc dodawać do potraw przyprawy ziołowe, ułatwiające trawienie i spalanie tłuszczu, np. rozmaryn, lubczyk, miętę, tymianek, kolendrę, szałwię, bazylię. Mogą one zastąpić sól, która sprzyja zatrzymywaniu się wody w organizmie.

Ostrożność nie zawodzi

Korzystanie z dobrodziejstwa ziół wymaga umiaru i zdrowego rozsądku. Nie wolno ich traktować na zasadzie :” nawet jeśli nie pomogą, to na pewno nie zaszkodzą”. Stosując je, nie zapominaj o ich ewentualnych skutkach ubocznych.

– ciągłe przyjmowane środki przeczyszczające uniemożliwią samodzielną pracę jelit. Lepiej korzystać z nich krótko, doraźnie. Lepiej  zapewnijmy sobie dość ruchu na co dzień i płynów albo jedzmy np. suszone śliwki czy figi;

– dłuższe (ponad 2 tygodnie) korzystanie z roślin o właściwościach moczopędnych może spowodować, że z toksynami wypłuczemy z organizmu również potrzebne składniki mineralne, takie jak magnez, wapń czy potas;

– nadmiar błonnika może być przyczyną wzdęć i biegunki oraz utrudnić wchłanianie potrzebnych minerałów i witamin;

– morszczynu nie należy stosować przy nadczynności tarczycy.

Przepis na napar z pokrzywy

 1,5 łyżki suszu liści pokrzywy rozdrobnić mocno, najlepiej między palcami dwóch rąk nad rozłożonym papierem. Bezpośrednio przed użyciem wsypać do naczynia i zalać szklanką wrzątku, wymieszać, nakryć i odstawić na 10 minut. Po odcedzeniu pić po l/2 szklanki 2-3 razy dziennie między posiłkami. (Każdorazowo przygotować świeży napar).

 

 

Zobacz również:

  1. Ziołowe leki i przyprawy w doniczkach: z domowej apteczki

  2. Jak w domu sadzić zioła w doniczkach?

  3. Kuchenny miniogródek

  4. Ciekawostki o oregano

  5. Jak sadzić i wyhodować kiełki?

  6. Jesienne i zimowe herbatki rozgrzewające