Meksykańska lemoniada na ratunek w upałach. Kluczem jest jeden składnik
Meksykańska lemoniada to przepyszny naturalny napój energetyczny i świetny wybór dla każdego, kto chce mieć dużo energii i pozostać nawodniony przez długi czas. Jeśli w okresie letnim pracujesz na świeżym powietrzu np. w ogrodzie, trenujesz lub spędzasz długie godziny w biurze Chia fresca będzie doskonała na wszystkie te okazje.
Meksykańska lemoniada z nasionami chia jest znana także jako iskiate. Używają jej mieszkańcy Ameryki Środkowej w tym plemienia z tradycją najlepszych biegaczy długodystansowych. Christopher McDougall pisze w swojej książce „Born to Run”, że to właścnie chia fresca jest sekretem ich sukcesu podczas treningów.
Same nasiona chia (czyli szałwia meksykańska) mają bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Są bogate w kwasy tłuszczone omega-3, w ich skład wchodzi błonnik, białko, magnez, wapń, żelazo, cynk oraz kwas foliowy. Nie trzeba ich mielić, by wchłaniały się dobrze przez organizm. Świetnie pochłaniają wodę, co oznacza, że mistrzowsko nawadniają nasze ciała.
W smaku iskiate przypomina nieco tajwańską herbatę buble tea. Jego zaletą jest jednak brak cukru oraz zbędnych barwników. Nie powinno się rozgryzać nasionek chia, dzięki temu nawet nie poczuje się ich obecności w napoju.
Niezwykłą cechą nasion chia jest ich reakcja z wodą. Gdy mają z nią kontakt, wokół nich tworzy się miękka żelowana powłoczka. To ułatwia zagęszczanie niektórych potraw – zazwyczaj deserów takich jak wegański sernik, jogurtowy deser czy pudding.
Dodatek nasion chia, które są źródłem błonnika, pozwolą też na zachowania dobrego samopoczucia i prawidłowej pracy układu trawiennego. Dobrze jest jednak w tym przypadku zwiększyć ilość wypijanej wody. Na każdą łyżkę (czyli około 10 g) nasion powinna przypadać szklanka (około 250 ml) wody. Nie warto także jeść więcej nasion chia, niż jest to potrzebne. Dzienna, dobra dla zdrowia układu trawiennego, dawka nasion to między 30 a 50 g.
Przepis na meksykańską lemoniadę Chia Freca
Porcja dla 2-4 osób
Składniki:
1/4 szklanki surowych nasion chia
1/4 szklanki syropu z agawy (może tez być miód lub cukier, jeśli nie zależy Ci na wersji wegańskiej czy ograniczeniu zbędnych słodzików)
4 szklanki wody (możesz ją zastąpić napojem kokosowym lub sokiem brzozowym)
2 limonki
kilka listków mięty
Przygotowanie:
Wyciśnij sok z limonek tak dokładnie jak tylko możesz. Wymieszaj go z wodą, a potem zagotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Najlepszy będzie mały ogień. Dalej stopniowo dodawaj nasiona chia i mieszaj tak, by się nie sklejały. Dodaj syrop z agawy lub inne słodzidło i kontynuuj mieszanie. Trzymaj na ogniu przez kolejną minutę. Po zdjęciu z kuchenki odstaw do ostudzenia. Dla szybszego studzenia, możesz przełożyć go do naczynia innego niż gorący garnek. Dzięki temu szybciej włożysz go do lodówki do schłodzenia.
Kiedy napój będzie w temperaturze pokojowej, wstaw go do lodówki. Możesz podawać chia fresca z odrobiną mięty dla przybrania. Wypij filiżankę lub dwie przed podjęciem aktywności fizycznej. Napój przyda się też w upalny dzień podczas spotkania ze znajomymi. Możesz przechowywać chia fresca w lodówce pod przykryciem jeszcze przez dwa do trzech dni.
Smacznego!