URODA I ZDROWIE

Mazurek z kremem cytrynowym z bezą

29 marca 2021, dodał: Redakcja

składniki:

mazurek cytrynowy

230 gram kruchego ciasta na mazurek (przepis TUTAJ)

200 ml mleka 3 %

sok i skórka otarta z 1 cytryny

4 żółtka

140 gram cukru

3 białka

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.  Kruche ciasto rozwijamy, dzielimy na 6 prostokątów, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut. W rondelku podgrzewamy na małym ogniu mleko ze skórką cytrynową, ucieramy żółtka z połową cukru i powoli łączymy z podgrzanym mlekiem (najpierw dodajemy do żółtek odrobinę mleka a dopiero później wlewamy resztę do rondelka). Mieszamy całość, aż krem zgęstnieje lekko podgrzewając cały czas. Krem powinien mieć konsystencję budyniu. Wlewamy do miski i studzimy. Białka ubijamy z resztą cukru, aby powstała  beza. Na każdej porcji upieczonego ciasta kładziemy krem budyniowy cytrynowy i kładziemy warstwę bezy, na chwilkę ponownie wkładamy ciasto, aż beza zbrązowieje.

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Skarby torebki:)
ja mam sprawdzony sklep vintage - powinien go poznać każdy kto...
Rower stacjonarny zamiast zwykłego
Na psy wystarczą perfumy/dezodorant, zwłaszcza jak widzisz że raczej nie ugryzie...
Podróż poślubna - rejs statkiem?
Fajna sprawa , tylko tak tydzień, nie dłużej, bo jednak jestem bardziej "lądowa"...
Gdzie poznaliście....??
Przez znajomych, polecili mi go jako fachowca od komputerów i tak się zaczęło:)