Mąż całował mnie po rękach kiedy podałam mu tę zupę

21 kwietnia 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

Warzywne zupy nie zawsze cieszyły się powodzeniem w moim domu, ale zastosowanie kilku trików spowodowało, że mąż z zachwytem i smakiem zjadł całą zawartość talerza. Lubimy od czasu do czasu zjeść pożywną, gęstą i sycącą zupę, szczególnie gdy można ją odgrzać na drugi dzień i zjeść z bagietką z masłem.

barszczyk ukraiński

Cenimy sobie zwłaszcza zupy warzywne na bazie bulionu mięsnego, a kiedy jeszcze w trakcie posiłku natkniemy się na kawałek mięsa drobiowego to dodatkowy bonus i porcja białka. W okresie wiosennym kiedy na naszych straganach i warzywniakach mnóstwo jest kolorowych i świeżych warzyw czyli nowalijek warto pokusić się o przygotowywanie na ich bazie dań obiadowych. Zupy warzywne to cenne źródło witamin i mikroelementów i to od każdej gospodyni domowej zależy jakie składniki użyje i jak skomponuje swój posiłek, aby był smaczny i cieszył nie tylko kubki smakowe, ale też oczy. Nasze ulubione zupy warzywne to: kalafiorowa, krem z cukinii, pomidorowa, krem z papryki, ogórkowa, szczawiowa no i dzisiejsza bohaterka czyli barszczyk ukraiński, ale według mojego pomysłu i sposobu wykonania. Sposobów przygotowania tego barszczu jest zapewne dość dużo. Sama nazwa zupy zapewne pochodzi od tradycyjnej ukraińskiej potrawy, którą gotuje się nawet na kilku rodzajów mięsa. Ja ułatwiłam sobie sprawę, przygotowując zupę jedynie na udkach drobiowych, ale oczywiście można pokusić się o dodanie indyka czy mięsa wołowego np. pręgi. Jedynie inspirowałam się tą słynna zupą, ale nie żałuję bo wyszła naprawdę smaczna.

Podstawą zupy są różnokolorowe cenne warzywa, które kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Można również warzywa zetrzeć na tarce lub po prostu w specjalnym urządzeniu kuchennym. Zupa robi się mimo wszystko bardzo szybko, jedynie sam proces ścierania czy krojenia zabiera nieco czasu.

składniki:

litr wody

dwa udka drobiowe lub z indyka

dwa buraki

puszka czerwonej fasoli

dwie marchewki

dwie pietruszki

seler

por

kawałek włoskiej kapusty

puszka pomidorów lub dwie łyżki przecieru pomidorowego

śmietanka 30 %

2 ziemniaki

przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, liść laurowy, ziele angielskie

3 łyżki masła

Przygotowanie:

Do garnka z zimna wodą włożyć mięso. Na tarce lub w pomocniku kuchennym zetrzeć warzywa oprócz ziemniaków, które kroimy  w kostkę. Do osobnego rondla wrzucamy masło i warzywa, całość podsmażamy około 4 minuty. Do garnka wrzucamy podsmażone na maśle warzywa, dodajemy ziemniaki, fasolę, koncentrat i przyprawy. Gotujemy około 45 minut, po czym na koniec dodajemy śmietankę 30 %, mieszamy i doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można zamiast słodkiej śmietanki dodać jogurt a zupę podawać z koperkiem.

Zupę można serwować ze świeżą bagietką, bułeczką z masłem posypaną natką pietruszki, jest sycącą i na wiele godzin zaspokaja głód. Równie dobrze smakuje na drugi dzień, więc zapracowane osoby będą miały gotowy obiad i więcej czasu dla siebie.

smacznego!

autor: Małgorzata Kopeć