Marynowane jabłka do mięs

23 marca 2012, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki na 2 słoiczki:

– jabłka (muszą być zdrowe i jędrne)
– 35 dag cukru
– pół łyżeczki soli
– pełna łyżeczka kwasku cytrynowego lub 3 łyżki octu 10 %

przyprawy na 1 słoik o zawartości 0,5 litra:

– goździk
– 2 ziarenka pieprzu czarnego
– 2 ziarenka ziela angielskiego

Jabłka umyć, nie obierać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić w ćwiartki (można też zdrowe jabłko włożyć jedno całe)

Poukładać w słoikach, dodać przyprawy.
Z wody, cukru, soli i octu ugotować zalewę i zalać nią jabłka. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować w temp. 80-90 stopni C przez 20 minut.
Podawać do pieczonych mięs.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...