Marynowane jabłka do mięs
Artykuł zewnętrzny
składniki na 2 słoiczki:
– jabłka (muszą być zdrowe i jędrne)
– 35 dag cukru
– pół łyżeczki soli
– pełna łyżeczka kwasku cytrynowego lub 3 łyżki octu 10 %
przyprawy na 1 słoik o zawartości 0,5 litra:
– goździk
– 2 ziarenka pieprzu czarnego
– 2 ziarenka ziela angielskiego
Jabłka umyć, nie obierać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić w ćwiartki (można też zdrowe jabłko włożyć jedno całe)
Poukładać w słoikach, dodać przyprawy.
Z wody, cukru, soli i octu ugotować zalewę i zalać nią jabłka. Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować w temp. 80-90 stopni C przez 20 minut.
Podawać do pieczonych mięs.