Marchewka dla zdrowia i urody – właściwości i przepisy

9 marca 2017, dodał: karolina0092
Artykuł zewnętrzny

Marchewkę znają wszyscy. Nierzadko jest prezentowana w reklamach jako idealne źródło witaminy A oraz beta – karotenu. Podsiada również wiele innych cennych składników, które sprzyjają  gładkiej, młodej  cerze, pięknemu kolorytowi skóry oraz wpływają na poprawę wzroku. Marchewka również wspaniale walczy z wirusami i nie pozwoli zaatakować Twój organizm nowotworowi.

Ponadto to właśnie marchewka obniża poziom  tłuszczów we krwi. Posiada wiele mikro i makro-elementów, takich jak: magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, potas. Spożywając codziennie marchewkę unikniemy ryzyka anemii,  poprawimy metabolizm, a także doprowadzimy do prawidłowego funkcjonowania żołądka i wątroby.

Marchewka kojarzy się z ważną chwilą dla młodej matki. Od 6 miesiąca powinna ona wprowadzać w dietę dziecka również inny pokarm niż mleko. Często jako pierwszy posiłek kobiety decydują się na ugotowaną i  roztartą marchewkę. Jednak pod każdą postacią: jako sok, surowa, konserwowana, suszona idealnie wpłynie na rozwój małego dziecka. Nie może zabraknąć jej w diecie malucha.

Może zdziwi Cię fakt, że marchewka pochodzi z Chin i pierwsza została wyhodowana ponad kilka tysięcy lat temu. Poprzednicy naszej pomarańczowej marchewki ( na początku odmiana ta pojawiła się Holandii) różnili się kolorem.  Wiedziałaś, że wśród 100 odmian tego warzywa pierwszą odmianą była marchewka biała? Na światowych talerzach królują również: żółte, ciemnofioletowe oraz czerwone.

Czy marchewka to warzywo? W większości krajach tak. Jednak w Portugalii zaliczamy ją do owoców. Wszystko dlatego, że kojarzy się z ich narodowym dżemem, który jest wyjątkowo pyszny i słodki. Tradycyjny dżem portugalski jest połączeniem marchewki, cukru trzcinowego, a także innych owoców takich jak pomarańcza i cytryna. Dżem jest wspaniały!

Ile kalorii ma Nasza marchewka? Niewiele, dlatego tak często stosowana jest w diecie. W 100 gramach mamy zaledwie 27 kcl, 1 g białka, 0,2 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów oraz  3,6 g białka. Czy wiedziałaś, że nasza marchewka  w 87% składa się z wody, a 9 marchewek posiada w sobie tyle samo wapnia co 1 szklanka mleka?

Co za dużo, to nie zdrowo – jak ze wszystkim. 10 g marchewki wystarczy naszemu organizmowi by zaspokoić dawkę witaminy A. Nadmiar spożywania marchwi niestety, ale powoduję chorobę zwaną karotedermią.  Jak ją dostrzec? To nie jest trudne. Pomarańczowe plamki dla dłoniach i stopach świadczą o tym, że powinniśmy szybko zredukować marchew w naszej diecie. Nadmierne spożywanie tego warzywa może powodować: powiększenie wątroby, bóle głowy, osłabienie, a także pogorszenie wzroku. Najłatwiej przedawkować pijąc sok z marchwi. Pamiętajmy, wystarczy wypić sok marchewkowy około 3 razy w ciągu tygodnia by cieszył się pozytywnymi skutkami marchwi. A przed nadejściem prawdziwej wiosny – warto!

Marchewka jest doskonała do wszystkiego. Jako surówka, dodatek do zupy i głównych dań. Świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska, a także dietetyczne ciasto marchewkowe.  Pamiętajmy, że zawsze gotujemy marchewkę w całości, nie kroimy na mniejsze kawałki, aby zachować jak najwięcej wartościowych składników odżywczych. Potrawy z marchewki przygotowuję się bardzo szybko. O to nasze propozycje na błyskawiczny krem i koktajl z marchewką w roli głównej.

Zupa-krem z marchewki

Najpierw myjemy 700 gram marchewki, 200 gram pora oraz 1 seler. Następnie wszystkie warzywa kroimy w mniejsze kostki. Na patelni roztapiamy pół kostki masła i podsmażamy wszystkie warzywa, mieszając na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy litrem bulionu drobiowego lub warzywnego. Gotujemy aż do momentu gdy warzywa będą miękkie. Dodajemy słodką paprykę, szczyptę imbiru i pieprz – według uznania. Odstaw zupę do ochłodzenia, a na koniec zmiksuj wszystko w gładką masę. Do zupy można dodać odrobinę śmietany i grzankę.

Koktajl jabłkowo – marchewkowy

To szybki sposób na zdrową przekąskę. Wystarczy po jednej sztuce: marchewki, jabłka i pomarańczy. Owoce  obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząsteczki. Wszystko razem biedujemy, dodając na koniec szczyptę imbiru, około ½ soku z cytryny, a także taką ilość wody, by z owoców powstała gładka masa. Koktajl podajemy z ziarnami słonecznika oraz płatkami chili.

zobacz również:

  1. Dietetyczne koktajle – przepisy
  2. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
  3. Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe – przepisy
  4. Koktajle warzywne – różne przepisy