Marchewka dla zdrowia i urody – właściwości i przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Marchewka dla zdrowia i urody – właściwości i przepisy

9 marca 2017, dodał: karolina0092
Artykuł zewnętrzny

Marchewkę znają wszyscy. Nierzadko jest prezentowana w reklamach jako idealne źródło witaminy A oraz beta – karotenu. Podsiada również wiele innych cennych składników, które sprzyjają  gładkiej, młodej  cerze, pięknemu kolorytowi skóry oraz wpływają na poprawę wzroku. Marchewka również wspaniale walczy z wirusami i nie pozwoli zaatakować Twój organizm nowotworowi.

Ponadto to właśnie marchewka obniża poziom  tłuszczów we krwi. Posiada wiele mikro i makro-elementów, takich jak: magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, potas. Spożywając codziennie marchewkę unikniemy ryzyka anemii,  poprawimy metabolizm, a także doprowadzimy do prawidłowego funkcjonowania żołądka i wątroby.

Marchewka kojarzy się z ważną chwilą dla młodej matki. Od 6 miesiąca powinna ona wprowadzać w dietę dziecka również inny pokarm niż mleko. Często jako pierwszy posiłek kobiety decydują się na ugotowaną i  roztartą marchewkę. Jednak pod każdą postacią: jako sok, surowa, konserwowana, suszona idealnie wpłynie na rozwój małego dziecka. Nie może zabraknąć jej w diecie malucha.

Może zdziwi Cię fakt, że marchewka pochodzi z Chin i pierwsza została wyhodowana ponad kilka tysięcy lat temu. Poprzednicy naszej pomarańczowej marchewki ( na początku odmiana ta pojawiła się Holandii) różnili się kolorem.  Wiedziałaś, że wśród 100 odmian tego warzywa pierwszą odmianą była marchewka biała? Na światowych talerzach królują również: żółte, ciemnofioletowe oraz czerwone.

Czy marchewka to warzywo? W większości krajach tak. Jednak w Portugalii zaliczamy ją do owoców. Wszystko dlatego, że kojarzy się z ich narodowym dżemem, który jest wyjątkowo pyszny i słodki. Tradycyjny dżem portugalski jest połączeniem marchewki, cukru trzcinowego, a także innych owoców takich jak pomarańcza i cytryna. Dżem jest wspaniały!

Ile kalorii ma Nasza marchewka? Niewiele, dlatego tak często stosowana jest w diecie. W 100 gramach mamy zaledwie 27 kcl, 1 g białka, 0,2 g tłuszczu, 8,7 g węglowodanów oraz  3,6 g białka. Czy wiedziałaś, że nasza marchewka  w 87% składa się z wody, a 9 marchewek posiada w sobie tyle samo wapnia co 1 szklanka mleka?

Co za dużo, to nie zdrowo – jak ze wszystkim. 10 g marchewki wystarczy naszemu organizmowi by zaspokoić dawkę witaminy A. Nadmiar spożywania marchwi niestety, ale powoduję chorobę zwaną karotedermią.  Jak ją dostrzec? To nie jest trudne. Pomarańczowe plamki dla dłoniach i stopach świadczą o tym, że powinniśmy szybko zredukować marchew w naszej diecie. Nadmierne spożywanie tego warzywa może powodować: powiększenie wątroby, bóle głowy, osłabienie, a także pogorszenie wzroku. Najłatwiej przedawkować pijąc sok z marchwi. Pamiętajmy, wystarczy wypić sok marchewkowy około 3 razy w ciągu tygodnia by cieszył się pozytywnymi skutkami marchwi. A przed nadejściem prawdziwej wiosny – warto!

Marchewka jest doskonała do wszystkiego. Jako surówka, dodatek do zupy i głównych dań. Świetnie sprawdza się jako zdrowa przekąska, a także dietetyczne ciasto marchewkowe.  Pamiętajmy, że zawsze gotujemy marchewkę w całości, nie kroimy na mniejsze kawałki, aby zachować jak najwięcej wartościowych składników odżywczych. Potrawy z marchewki przygotowuję się bardzo szybko. O to nasze propozycje na błyskawiczny krem i koktajl z marchewką w roli głównej.

Zupa-krem z marchewki

Najpierw myjemy 700 gram marchewki, 200 gram pora oraz 1 seler. Następnie wszystkie warzywa kroimy w mniejsze kostki. Na patelni roztapiamy pół kostki masła i podsmażamy wszystkie warzywa, mieszając na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy litrem bulionu drobiowego lub warzywnego. Gotujemy aż do momentu gdy warzywa będą miękkie. Dodajemy słodką paprykę, szczyptę imbiru i pieprz – według uznania. Odstaw zupę do ochłodzenia, a na koniec zmiksuj wszystko w gładką masę. Do zupy można dodać odrobinę śmietany i grzankę.

Koktajl jabłkowo – marchewkowy

To szybki sposób na zdrową przekąskę. Wystarczy po jednej sztuce: marchewki, jabłka i pomarańczy. Owoce  obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze cząsteczki. Wszystko razem biedujemy, dodając na koniec szczyptę imbiru, około ½ soku z cytryny, a także taką ilość wody, by z owoców powstała gładka masa. Koktajl podajemy z ziarnami słonecznika oraz płatkami chili.

zobacz również:

  1. Dietetyczne koktajle – przepisy
  2. Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm
  3. Odchudzające koktajle owocowe i witaminowe – przepisy
  4. Koktajle warzywne – różne przepisy

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...