Małe pizzerki z pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- pół kg mąki przedniej jakości
- torebka drożdży instant
- 3 czubate łyżki oleju
- łyżeczka soli
- ciepła woda około szklanki
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- keczup
Ciasto zaczynam od wyrobienia mąki z solą, drożdżami i wodą – wody dodaję tyle, by otrzymać ciasto o średniej twardości – tak by plastycznie układało się pod rękoma. Kiedy jest ciasto dobrze wyrobione, gładkie, dodaję olej i znowu wyrabiam, aż ciasto wchłonie cały olej i będzie błyszczące i doskonale nie łączące się ze stolnicą. Ciasto przekładam do miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie – zwiększy swoją objętość około półtora razy, wyjmuję je z miski, oprószam mąką i formuję jako spód pod pizze.
Starte pieczarki i cebulę usmażyć na oleju i kłaść na środku placka, posypać startym serem. Piec około 20 minut aż ser się stopi a ciasto przyrumieni.