Małe pizzerki z pieczarkami

29 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • pół kg mąki przedniej jakości
  • torebka drożdży instant
  • 3 czubate łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • ciepła woda około szklanki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • keczup

Ciasto zaczynam od wyrobienia mąki z solą, drożdżami i wodą – wody dodaję tyle, by otrzymać ciasto o średniej twardości – tak by plastycznie układało się pod rękoma. Kiedy jest ciasto dobrze wyrobione, gładkie, dodaję olej i znowu wyrabiam, aż ciasto wchłonie cały olej i będzie błyszczące i doskonale nie łączące się ze stolnicą. Ciasto przekładam do miski, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie – zwiększy swoją objętość około półtora razy, wyjmuję je z miski, oprószam mąką i formuję jako spód pod pizze.

Starte pieczarki i cebulę usmażyć na oleju i kłaść na środku placka, posypać startym serem. Piec około 20 minut aż ser się stopi a ciasto przyrumieni.


file1264798806

Zobacz również:

  1. Szybka pizza z patelni
  2. Placuszki ala pizza
  3. Minipizze z bakłażanem
  4. Minipizze ziemniaczane