Makaron z truskawkami

27 marca 2013, dodał: marika1503
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • ½ kg truskawek
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • 3 łyżki serka waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • Wiórki kokosowe do posypania
  • Listki mięty lub melisy do dekoracji
  • 40 dag makaronu np. kokardki, świderki

 

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki oczyścić, opłukać i oderwać szypułki. 10 truskawek pokroić w kostkę a resztę zmiksować. Do zmiksowanych truskawek dodać śmietanę, serek waniliowy, cukier i wymieszać. Na koniec dodać truskawki pokrojone w kostkę i wymieszać. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy sosem truskawkowym i posypujemy wiórkami kokosowymi. Danie podajemy udekorowane listkami mięty lub melisy oraz ćwiartkami truskawek.

file1364381119