Makaron z pesto
Artykuł zewnętrzny
Składniki (na 2 porcje):
- 30g świeżych listków bazylii wraz z miękkimi łodyżkami (1 doniczka bazylii)
- 1 ząbek czosnku
- 15 g orzeszków piniowych lub włoskich
- 40 ml oliwy z oliwek
- sól
- ewentualnie tarty parmezan/cheddar
- 2 porcje makaronu np.linguine lub pełnoziarnistego tagliatelle
Przygotowujemy makaron według wskazań na opakowaniu. Listki bazylii wraz z łodyżkami myjemy, osuszamu i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i orzeszkami pinii/włoskimi blendujemy na papkę. Można również użyć moździerza. Do gotowej papki dodajemy oliwę i delikatnie solimy. Gotowy sos szybko łączymy z makaronem, tak aby był on cały oblepiony pesto. Wierzch dania mozna posypać tartym serem.