Makaron z pesto

10 kwietnia 2013, dodał: beatriczenkiczen
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 30g świeżych listków bazylii wraz z miękkimi łodyżkami (1 doniczka bazylii)
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g orzeszków piniowych lub włoskich
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • ewentualnie tarty parmezan/cheddar
  • 2 porcje makaronu np.linguine lub pełnoziarnistego tagliatelle

Przygotowujemy makaron według wskazań na opakowaniu. Listki bazylii wraz z łodyżkami myjemy, osuszamu i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i orzeszkami pinii/włoskimi blendujemy na papkę. Można również użyć moździerza. Do gotowej papki dodajemy oliwę i delikatnie solimy. Gotowy sos szybko łączymy z makaronem, tak aby był on cały oblepiony pesto. Wierzch dania mozna posypać tartym serem.

 

file1365611504



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...