Makaron z pesto

10 kwietnia 2013,
dodał: beatriczenkiczen
Artykuł zewnętrzny

 

Składniki (na 2 porcje):

  • 30g świeżych listków bazylii wraz z miękkimi łodyżkami (1 doniczka bazylii)
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 g orzeszków piniowych lub włoskich
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • ewentualnie tarty parmezan/cheddar
  • 2 porcje makaronu np.linguine lub pełnoziarnistego tagliatelle

Przygotowujemy makaron według wskazań na opakowaniu. Listki bazylii wraz z łodyżkami myjemy, osuszamu i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i orzeszkami pinii/włoskimi blendujemy na papkę. Można również użyć moździerza. Do gotowej papki dodajemy oliwę i delikatnie solimy. Gotowy sos szybko łączymy z makaronem, tak aby był on cały oblepiony pesto. Wierzch dania mozna posypać tartym serem.

 

file1365611504



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...