Makaron na słodko zapiekany w jabłku
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 duże jabłko
2 łyżki makaronu nitki
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka miodu
1 łyżka masła
wiórki kokosowe, cynamon do smaku
wiśnie do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu. Z umytego jabłka przekrojonego na pół wyciąć gniazda nasienne. Formę wysmarować tłuszczem, ułożyć na niej połówki jabłka. Do każdej włożyć po łyżce ugotowanego makaronu, polać makaron miodem, w którym zostały wymieszane wcześniej wiórki kokosowe i cynamon oraz rozpuszczone masło. Udekorować wiśniami. Aby całość nie zdeformowała się ani masa nie wydostała z jabłka, najlepiej ochronić każdą połówkę jabłka folią aluminiową. Piec 20- 30 min. w temp. ok. 160 stopni C. Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem.