Majonez domowej roboty – sprawdzone przepisy | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Majonez domowej roboty – sprawdzone przepisy

22 lipca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jeśli denerwuje Cię chemiczny i zbyt kwaśny smak majonezu ze sklepu postaraj się o wykonanie majonezu we własnym zakresie. Taki puszysty, kremowy majonez jest po pierwsze o wiele zdrowszy i delikatniejszy w smaku. Bez konserwantów i sztucznych barwników zachwyci smakiem nie tylko Ciebie, ale też gości, będzie doskonałym wykończeniem pysznej sałatki i dekoracją dla wielu potraw. Oto dwa sprawdzone przepisy na smaczny majonez domowej roboty:

Składniki:

  • 1 jajko
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki białego octu winnego lub sok z cytryny
  • 250 ml   oleju roślinnego
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

W salaterce rozbić jajo, dodać sól, cukier, ocet lub sok z cytryny i ubijać na pianę. Podczas ubijania powoli, stopniowo dodawać w małej ilości olej, cały czas ubijając. Sos będzie zmieniał konsystencję na coraz bardziej gęstą oraz kolor na prawie biały. Na koniec można dodać pieprz, najlepiej świeżo zmielony. Gęstość majonezu w zależności od potrzeb można samemu kreować poprzez dodawanie oleju, z kolei dodanie większej ilości octu spowoduje, że będzie mniej oleisty.

 

majonez

 

Składniki:

 

  •  2 żółtka
  •  łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  •  łyżeczka musztardy
  •  łyżka soku z cytryny
  •  szklanka oleju słonecznikowego
  •  dwie łyżki ciepłej wody
  •  pieprz (najlepiej świeżo zmielony lub biały)

Do salaterki dodać żółtka, cukier, ubijać mikserem na białą masę, dodać musztardę, sól i dalej ubijać. Następnie po kropelce dodawać oleju i cały czas ubijać, jak żółtka zaczną się łączyć z olejem cienką strużką lać olej oraz sok z cytryny i dalej ubijać, doprawić do smaku pieprzem. Na koniec dodać wodę i jeszcze chwilkę ubijać. Majonez przełożyć do słoika, taki majonez może stać w lodówce ponad tydzień.

Nasze sugestie:

– aby uzyskać bardziej intensywny żółty kolor dodaj odrobinę kurkumy

– majonez czosnkowy powstanie jeśli dodasz do niego zmiażdżone 2 ząbki czosnku

– do majonezu można dodać też natkę pietruszki, szczypiorek, koperek – według uznania

– pomysł na szybką przekąskę: obok miseczki z majonezem postaw do “przegryzania” różne dodatki np. mini kolby kukurydzy, marchewkę, rzodkiewki, ogórki, małe ziemniaczki pieczone, paprykę itp.

 

Zobacz również:

 

  1. Sałatki na świąteczny stół
  2. Majonez na rozne sposoby
  3. Mięsne pieczenie na święta
  4. Pierogi inaczej
  5. Pieczemy jabłka i gruszki
  6. Sos vinegret krok po kroku
  7. Wszystkie artykuły z tej kategorii

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...