Lubczyk – na zdrowie i miłość

13 lutego 2017,
dodał: tm
Artykuł zewnętrzny

Lubczyk, który należy do rodziny pietruszki, jest powszechnie stosowany w Polsce jako przyprawa. Zapewne większości z nas kojarzy się jako afrodyzjak i nieodłączny składnik rosołu. Nie wszyscy wiedzą natomiast o licznych właściwościach zdrowotnych tego popularnego zioła.

Lubczyk często znajduje się w naszych ogródkach. Już od wieków nasze prababcie doceniały cenne zalety jego spożywania. Dania doprawione jego liśćmi, nieważne czy świeżymi, czy suszonymi – kuszą silnym aromatem. Nadawanie smaku potrawom to nie wszystko. Lubczyk oferuje szereg  korzyści zdrowotnych oraz jest uznawany za afrodyzjak.

Lubczyk jest moczopędny. Pomaga wypłukać drogi moczowe, co pozwala uniknąć kamieni nerkowych.

Jego stosowanie zaleca się osobom, które zmagają się z problemami żołądkowymi – poprawia trawienie (pobudza wydzielanie soku żołądkowego). Zmniejsza też wzdęcia oraz walczy z niektórymi bakteriami.

Lubczyk wspomaga krążenie i rozluźnia mięśnie. Warto dodawać kilka listków do kąpieli.

Lubczyk rozrzedza flegmę w płucach, co poprawia przepływ powietrza i sprawia, że jesteśmy lepiej dotlenieni. Pomaga na kolki i wzdęcia u małych dzieci ( nie podawaj dziecku ziół bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem), a także zwalcza objawy alergii.

 

Przynosi ulgę w czasie dolegliwości menstruacyjnych. Zwalcza stany zapalne skóry i trądzik.

Lubczyku używa się do produkcji wyrobów cukierniczych, syropów, nalewek. Często dodaje się go do zup i sałatek. Wyciąg z niego był podstawą oryginalnej przyprawy w płynie ,,Maggi’’.

Jedzenie lubczyku zwiększa pobudliwość. Zawarte w nim olejki eteryczne wpływają na lepsze ukrwienie narządów płciowych. Dawniej wierzono, że eliksir z lubczyku pomoże zdobyć kochanka, a liście wplecione we włosy zapewnią szczęście w miłości.

 

Warto spożywać lubczyk ze względu na wspaniały aromat oraz właściwości zdrowotne. Pamiętajmy, że jest to także afrodyzjak…zwłaszcza w kontekście zbliżających się walentynek.

 

zobacz również:

  1. Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią
  2. Czy wiesz, że? Ciekawostki o oregano
  3. Mięta na przejedzenie
  4. Słowniczek przypraw

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.