Lubczyk – gdzie stosować i przepisy na dania z lubczykiem
Lubczyk ogrodowy to znana przyprawa. W kuchni stosuje się korzeń z rośliny, nasiona lub liście. Jak się okazuje lubczyk to nie tylko dodatek do dań, ale i roślina lecznicza a także naturalny afrodyzjak. Zobacz co warto wiedzieć o lubczyku.
Właściwości
W lubczyku właściwości lecznicze posiada głównie korzeń. Znajdziesz w nim kwasy organiczne, olejki eteryczne, skrobię oraz fitosterole. Spożywając lubczyk obniżasz zły cholesterol w swoim organizmie, chronisz swoje serce przed chorobami oraz poprawiasz stan skóry i zapobiegasz chorobom prostaty. Dodatkowo lubczyk poprawia stan układu moczowego oraz nerek i oczyszcza organizm z wszelkich toksyn. Lubczyk świetnie sprawdzi się przy diecie, ponieważ wspomaga przemianę materii i likwiduje niestrawności. Lubczyk należy do rodziny pietruszki, jest powszechnie stosowany w Polsce jako przyprawa. Kojarzony jest z afrodyzjakiem i dodatkiem rosołu. Spożywaj lubczyk ze względu na wspaniały aromat oraz właściwości zdrowotne.
Na układ pokarmowy
Lubczyk pobudza procesy trawienne oraz wydzielanie soku żołądkowego. Dodatkowo przyspiesza przemianę materii i odpowiada za hamowanie fermentacji w jelitach. Możesz go również stosować przy wszelkich problemach pokarmowych oraz do oczyszczenia organizmu z wszelkich toksyn.
Na układ moczowy
Lubczyk naturalny posiada właściwości moczopędne więc śmiało możesz go stosować przy problemach z układem moczowym. Wyleczy wszelkie infekcje pęcherza, układu moczowego czy nerek. Dodatkowo zapobiegniesz powstawaniu kamieni nerkowych i chorobom prostaty. Nie wahaj się również sięgnąć po lubczyk przy bólach menstruacyjnych. Niestety nie zaleca się go kobietom w ciąży.
Na serce
Lubczyk zawiera fitosterol dzięki czemu jest zalecany osobom z chorobami serca oraz układem krwionośnym. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu we krwi i chroni nas od miażdżycy. Z kolei kumaryna w lubczyku działa przeciwzakrzepowo.
Na przeziębienie
Ta cudowna roślina jest bogata w witaminę C dzięki czemu zadba o Twoja odporność. Ponad to działa wykrztuśnie i pomoże Ci w walce z kaszlem lub wydzieliną w płucach.
Na skórę
Na stan skóry wpływa witamina B oraz C, którą oczywiście zawiera lubczyk. Na rynku możesz dostać maści z lubczykiem lub stosować okłady z liści. Idealnie nadają się na walkę z łuszczyca oraz wszelkich zmian trądzikowych. Dodatkowo antyoksydanty zmniejszają pojawianie się zmarszczek.
Afrodyzjak
Poza wymienionymi właściwościami lubczyk działa również jako naturalny afrodyzjak. Olejki eteryczne, żywice oraz kumaryny rozszerzają naczynia krwionośne przez co pobudzają organizm. Dawniej lubczyk był stosowany w formie wywarów miłosnych. Pobudza on libido i zwiększa potencję. Lubczyk działa zarówno na mężczyzn jak i kobiety.
Dania z lubczykiem
Pulpety
Co kupić?
- 70 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka jarzynki
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, kaszą manną, lubczykiem i jarzynką. Następnie uformuj kulki i wrzucaj je do wrzącej i osolonej wody. Gotuj ok 30 minut do czasu aż wypłyną.
Pasta jajeczna
Co kupić?
- 3 jajka
- mała gałązka lubczyku
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 1łyżka jogurtu
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo i po wystygnięciu drobno posiekaj. Lubczyk oraz szczypiorek również drobno posiekaj. Następnie należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki i rozgnieść je widelcem. Dodaj sporo pieprzu i podawaj na pieczywie z zieloną sałatą.
Łosoś
Co kupić?
- 400 g fileta z łososia
- sól gruboziarnista
- pieprz młotkowany
- sok z 1 limetki
- 2 łyżki mieszanki ziół do ryb
- 6 łyżek oleju z oliwek
- czerwony pieprz grubomielony
- olej do smażenia
- lubczyk
Przygotowanie:
Łososia należy zamarynować w soku z limetki, soli, pieprzu, ziół oraz oleju. Po 10 minutach wyjmij łososia z marynaty i zapiec go na patelni albo w piekarniku z marynatą. Łososia podawaj z ziarnami pieprzu oraz pokrojonym lubczykiem.
Kanapki z lubczykiem
Co kupić?
- 1 mała grahamka
- średnia tarta marchewka
- 2 łyżki rodzynek
- imbir
- pół małego opakowania pasztetu sojowego z lubczykiem
- średni pomidor
- 10 kiełków sojowych
Przygotowanie:
Marchewkę należy wymieszać z rodzynkami oraz imbirem. Następnie połóż je na połówkę bułki, a drugą połówkę posmaruj pasztetem. Kanapki udekoruj pomidorem oraz kiełkami.
Pasztet
Co kupić?
- 1 kg selera (bulwy)
- 1 cebula
- 1 kostka masła
- garść suszonych podgrzybków
- sos sojowy
- 3 ząbki czosnku
- 3 jaja
- 1 szklanki bułki tartej lub mąki pszennej razowej
- 2 łyżki tartego chrzanu
- gałka muszkatołowa
- świeżo mielony pieprz
- suszony lubczyk
- majeranek
- kilka ziarenek jałowca
Przygotowanie:
Grzyby zalej szklanką wody i ugoruj. Seler należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, a cebulę posiekaj drobno.Seler wymieszaj z cebulą, dolej 3 szklanki wywaru od grzybów oraz same grzyby, które wcześniej drobno posiekaj. Dodaj 3 ząbki czosnku drobno posiekane, masło oraz sos sojowy. Duś całość pod przykryciem przez godzinę na małym ogniu. Po tym czasie pozostaw do wystudzenia i dodaj przyprawy, jaja, chrzan oraz bułkę tartą. Wymieszaj wszystko i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piecz godzinę w 180 stopniach.
zobacz również:
Bazylia – co przyprawiać i przepisy na dania z bazylią
Olejek z oregano i jego właściwości lecznicze
Czy wiesz, że? Ciekawostki o oregano
Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy