Olejek z oregano i jego właściwości lecznicze

5 października 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Oregano, inaczej lebiodka pospolita, to zioło, które najczęściej znajduje zastosowanie w kuchni śródziemnomorskiej jako dodatek do potraw. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że oregano, a dokładniej olejek pozyskiwany z tej rośliny, ma wiele właściwości leczniczych. Oregano posiada m.in. właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwutleniające.

Olejek z oregano wykazuje działanie lecznicze głównie dzięki zawartości dwóch substancji – karwakrolu i tymolu. Tymol i karwakrol to organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, które w dużych ilościach występują w oregano, macierzance, tymianku i kminku. Wykazują działanie przeciwbólowe, odkażające, rozkurczowe, przeciwpasożytnicze, przeciwgrzybicze, żółciopędne i moczopędne. Oprócz nich, w oregano znajdziemy również sporo składników odżywczych tj. witaminy z grupy B, witamina C i K, flawonoidy oraz minerały (cynk, potas, żelazo, magnez i wapń).

Właściwości olejku z oregano:

– działa przeciwzapalnie (można go stosować przy zapaleniach jamy ustnej i gardła),

– spowalnia procesy starzenia się organizmu,

– wspomaga trawienie,

– posiada silne właściwości antyoksydacyjne (zwalcza wolne rodniki),

– działa przeciwbakteryjnie (również zwalcza bakterie oporne na antybiotyki),

– ma właściwości przeciwgrzybicze, szczególnie dobrze radzi sobie ze zwalczaniem grzybic wywołanych przez grzyby z rodziny Candida albicans,

– ze względu na właściwości przeciwbakteryjne pomaga w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori,

– podnosi odporność organizmu, również na infekcje wirusowe,

– pomaga w usuwaniu z organizmu pasożytów,

– zmniejsza dolegliwości związane z bólami pleców i stawów,

– obniża poziom cukru we krwi,

– działa rozkurczowo,

– wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego.

Stosowanie i praktyczne wskazówki:

Naturalny olejek z oregano zazwyczaj występuje w postaci płynnej. Na rynku są dostępne różne stężenia, od 5% do 100% czystego olejku z oregano. Olejki o mniejszym stężeniu już są rozcieńczone np. oliwą z oliwek, ale i tak przed spożyciem należy je jeszcze dodatkowo rozcieńczyć. Powinno się użyć do tego innego oleju, czyli przykładowo połączyć kilka kropli olejku z olejem lnianym, rzepakowym czy oliwą z oliwek. Bardzo dobrym pomysłem jest dodanie kilku (2-3) kropel do soku pomidorowego z niewielką domieszką oliwy.

Olejek z oregano można też łączyć z pożywieniem i dodawać odrobinę do pizzy czy dressingu do sałatki lub sięgnąć po formę gotową do spożycia czyli kapsułki.

Przy stosowaniu olejku z oregano należy pamiętać o dodatkowym stosowaniu probiotyków. Olejek z oregano zabijając bakterie, może doprowadzić do zaburzeń w składzie flory bakteryjnej jelit, stąd konieczność jej uzupełnienia. Olejek z oregano, ze względu na korzystne oddziaływanie na układ oddechowy, poleca się też stosować jako dodatek do inhalacji. Wystarczy do gorącej wody dodać kilka kropli olejku i wdychać powstałą mieszaninę.

Milena Szymańska, Dietetyk kliniczny 

Sklep Witamina i Zioło,
tel: (58) 350-80-25
tel kom: 664-988-890
mail: [email protected]
Sklep Stacjonarny: ul. Jaśkowa Dolina 9, 80-252 Gdańsk
Sklep Internetowy: www.witaminaiziolo.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...