Łosoś – rodzaje, właściwości i przepisy! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Łosoś – rodzaje, właściwości i przepisy!

20 marca 2017, dodał: karolina0092
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Łosoś zdecydowanie wyjątkowa ryba, która coraz częściej gościna stołach Polaków a niegdyś uważana za luksusową potrawę. I choć cena ryby jest dość wysoka warto jednak sięgać po nią często ze względu na jej właściwości. Z czego zatem słynie król wśród morskich ryb? jakie posiada właściwości i jak ją przyrządzić?

 

 

Wyróżniamy cztery rodzaje łososia – szlachetny, pospolity, europejski, atlantycki, gdzie największy okaz może
ważyć nawet do 50kg. Na sklepowych półkach najczęściej spotykamy się z łososiem norweskim, który charakteryzuje się pomarańczowym kolorem. Świeży, mrożony, wędzony – łososia w różnych postaciach możemy znaleźć w sklepach. Łososia warto zakupić w świeżej postaci w formie fileta lub podzielonego na dzwonka. Ości przy przygotowaniu ryby możemy usunąć za pomocą pęsety. Jeżeli jednak preferujemy wędzone ryby kupujmy płaty równej grubości z regularnymi i dużymi słojami tłuszczowymi.

Za co cenimy łososia?

  •  jest jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3 i Omega-6, które między innymi wpływają na jakość naszego widzenia, zapobiegają zaburzeniom pamięci, poprawiają nasz nastrój, redukują zmęczenie a nawet zapobiegają depresjom. Ponadto kwasy te mają działanie przeciwzakrzepowe i regulują rytm serca. Kwas Omega 6 zapobiega zakażaniom i przyspiesza gojenie się ran.
  •  bogaty jest w cynk, który chroni nasz organizm przed groźnymi wirusami i bateriami, doskonale wpływa na naszą skórę włosy i także paznokcie.
  •  bogaty jest w selen – to właśnie ten pierwiastek zapobiega nowotworom, zwiększa płodność u mężczyzn a także przyczynia się do prawidłowej pracy tarczycy.
  •  łososia cenimy również za potas, którego niedobór może doprowadzić do nadciśnienia, arytmii i zaburzeń pracy serca.
  •  idealne źródło witamin – witamina A (wspomaga nasz wzrok, skórę i układ oddechowy), witamina D (wspomaga utrzymanie prawidłowej struktury kośćca) witamina E (witamina młodości, opóźnia proces starzenia się naszego organizmu, wspomaga pracy mięśniom, chroni przed działaniem wolnych rodników oraz poprawiają pracę serca oraz  układu krążenia), witamina B1 (zwiększa odporność na stres), witamina B2 (odpowiada za przemianę materii), witamina B6 ( zalecana dla kobiet, które mają nieregularne cykle miesiączkowe – odpowiedzialna bowiem jest za wytwarzanie hormonów, ponadto witamina B6 działa przeciwbólowo), witamina B12 ( z niedoborem witaminy B12 borykają się wegetarianie oraz osoby, które nie odżywiają się w sposób prawidłowy, wpływa na nasz apetyt, uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi).
  •  smak smak i jeszcze raz smak – soczyste mięso o charakterystycznym smaku pobudzi niejedno podniebienie.

Przepis na grilowanego łososia:

Fileta z łososia dokładnie pozbawiamy ości, doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy rybę oliwą. Tak przygotowaną porcję wystarczy zgrillować na patelni lub upiec w piekarniku. Aby łosoś ładnie się nam zarumienił pod koniec grillowania możemy posmarować go syropem klonowym. Idealnym dodatkiem do tak przygotowanej ryby będzie lekka sałatka:sałatka lodowa z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę pomidorów i ogórków – tak przygotowane warzywa wystarczy wymieszać z jogurtem naturalnym i doprawić według uznania. Zgrillowanego łososia wyłożyć na sałatkę i cieszyć jego niepowtarzalnym smakiem.

Podsumowując warto sięgać często po łososia, który wcale nie musi być tylko daniem obiadowym. Łosoś to również
dodatek do past idealnych na śniadanie czy dodatek do sałatek.

Zatem… smacznego!

 

zobacz również:

  1. Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy
  2. Pomysł na łososia czyli różne przepisy na dania z łososia
  3. Mięsa z bakaliami – różne przepisy
  4. Jak zrobić pyszny pasztet – przepisy

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz