Na co pomaga limonka? Spalisz kalorie i dostarczysz sporo witamin

14 października 2024, dodał: Małgorzata Kopeć

 

Limonka  (Citrus aurantifolia) pochodząca z tropikalnych części Azji przypomina wyglądem zieloną cytrynę. Jej aromat jest jednak mocniejszy, a sok bardziej kwaśny. To właśnie sok wykorzystuje się z tego owocu najczęściej – jako przyprawę do dań zarówno zimnych, jak i gorących. Dodany do napojów i drinków daje kwaskowy, orzeźwiający smak.

Aromatyczny sok z limonek można też użyć do orzeźwiającej, porannej kąpieli. Świetnie nadaje się nawet do inhalacji. W krajach arabskich limonki gotuje się w słonej wodzie, a następnie suszy na słońcu, aż miąższ zabarwi się na ciemny kolor. Otrzymaną w ten sposób przyprawę dodaje się między innymi do potraw mięsnych, aby zyskały delikatny cytrusowy zapach. Limonki zawierają moc witamin i minerałów. Znajdziemy w nich min: potas, wapń, miedź, żelazo, cynk, magnez, fosfor i sód. Są to często niewielkie ilości, jednak ich systematyczne spożywanie, może przyczynić się do polepszenia zdrowia i zwiększenia odporności organizmu. Limonka wykazuje podobne do cytryny właściwości odżywcze, choć ma jedną wadę, ponieważ zawiera znacznie niższą zawartość witaminy C. Dostarcza za to równie solidnej dawki flawonoidów, które działają przeciwnowotworowo i powstrzymują rozwój chorób układu krążenia. Woda z limonką sprawdzi się również jako wsparcie podczas procesu odchudzania i podczas utrzymywania wypracowanej masy ciała. Kwasy zawarte w tych owocach przyśpieszają metabolizm, dzięki czemu organizm mniej magazynuje tkanki tłuszczowej. 

Sos awokado z limonką – bogaty w zdrowe tłuszcze

Awokado to superfood, które dostarcza cennych tłuszczów jednonienasyconych, błonnik oraz witaminy. Zblendowane awokado z sokiem z limonki, oliwą z oliwek, czosnkiem i odrobiną jogurtu naturalnego tworzy gładki, kremowy sos o orzeźwiającym smaku. Świetnie pasuje do sałatek z krewetkami, mango i rukolą. Jest nie tylko pyszny, ale również bardzo pożywny. Awokado jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas oleinowy, który jest korzystny dla zdrowia serca. Owoc ten jest dobrym źródłem błonnika, który wspiera trawienie, pomaga regulować poziom cukru we krwi i wspomaga kontrolę masy ciała. Błonnik przyczynia się również do uczucia sytości, co może pomóc w ograniczeniu nadmiernego jedzenia. Awokado dostarcza wielu ważnych witamin i minerałów, w tym witaminy K, która jest niezbędna dla zdrowia kości, witaminy E, która działa jako silny przeciwutleniacz, witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, oraz witamin z grupy B, które wspomagają metabolizm i funkcje mózgu.

Smażone tofu w sosie limonkowym

Składniki:

  • 500 g tofu, świeża mięta,
  • 2 szalotki,
  • pieprz kajeński,
  • 1 limonka,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 g białego serka do smarowania pieczywa

Sposób przyrządzania:

Szalotki drobno posiekać. Miętę umyć, wysuszyć i też posiekać. Tofu pokroić w kostki i posypać pieprzem. Limonkę dokładnie umyć w gorącej wodzie, wycisnąć sok, a skórkę drobno zetrzeć. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła, po czym wsypać kostki tofu, smażyć 5-7 minut, a następnie wyjąć. Resztę masła rozpuścić na patelni, dodać szalotki i miętę. Dusić aż szalotki będą miały złoty kolor. Dodać biały serek, sok i startą skórkę limonki. Mieszać na dużym ogniu; pozwolić, by całość się zagotowała. Ponownie włożyć kostki tofu, wymieszać, podgrzać i od razu serwować. Danie świetnie pasuje do grubego makaronu.

Zobacz również:

  1. Nashi – gruszka japońska

  2. Owoc granatu – jak podawać?

  3. Jak smakuje pitaja i jak ją podawać?

  4. Kantalupa – jak podawać?