Nashi Nashi (Pyrus pyrifolia) zwana inaczej gruszką japońską lub piaskową jest ściśle spokrewniona z naszymi gruszkami. Jest też do niej podobna. Owoc ma wielkość jabłka i kulisty lub gruszkowaty kształt. Skórka jest żółta, a miąższ bardzo jasny oraz bardzo soczysty i chrupiący. W środku znajduje się kilka pestek. Nashi łączy w sobie aromat gruszki z kwaśnością i chrupiącą konsystencją jabłka.
Nashi pochodzi z Azji Wschodniej. Jada się je zazwyczaj na surowo, ale wykorzystuje też do wytwarzania marmolad i jako dodatek do sałatek. W lodówce można je przechowywać nawet do dwóch tygodni. Są bardziej wytrzymałe niż gruszki.
Nashi są bogate w witaminę C i związki mineralne. 100 g zawiera 53 kcal.
Nashi z jogurtem cytrynowo-orzechowym
Składniki: 2 nashi, sok z cytryny, 200 ml jogurtu naturalnego, 50 g orzechów laskowych, łyżka miodu
Sposób przyrządzenia: Obrane gruszki nashi pokroić w cienkie plasterki i polać sokiem z cytryny, po czym ładnie ułożyć na talerzu. Pozostałą część soku z cytryny wymieszać z jogurtem, miodem i posiekanymi orzechami. Jogurt wyłożyć na nashi i ozdobić kilkoma orzechami.
za uprzejmą zgodą www.pro-test.pl
Zobacz również:
- Owoc granatu – jak podawać?
- Jak smakuje pitaja i jak ją podawać?
- Kantalupa – jak podawać?
- Jagody goji – dla zdrowia