Nashi – gruszka japońska

12 lipca 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nashi Nashi (Pyrus pyrifolia) zwana inaczej gruszką japońską lub piaskową jest ściśle spokrewniona z  naszymi gruszkami. Jest też do niej podobna. Owoc ma wielkość jabłka i  kulisty lub gruszkowaty kształt. Skórka jest żółta, a miąższ bardzo jasny oraz bardzo soczysty i chrupiący. W środku znajduje się kilka pestek. Nashi łączy w sobie aromat gruszki z kwaśnością i chrupiącą konsystencją jabłka.

Nashi pochodzi z Azji Wschodniej. Jada się je zazwyczaj na surowo, ale wykorzystuje też do wytwarzania marmolad i jako dodatek do sałatek. W  lodówce można je przechowywać nawet do dwóch tygodni. Są bardziej wytrzymałe niż gruszki.

Nashi są bogate w witaminę C i związki mineralne. 100 g zawiera 53 kcal.

Nashi z jogurtem cytrynowo-orzechowym

Składniki: 2 nashi, sok z cytryny, 200 ml jogurtu naturalnego, 50 g orzechów laskowych, łyżka miodu

Sposób przyrządzenia: Obrane gruszki nashi pokroić w cienkie plasterki i polać sokiem  z cytryny, po czym ładnie ułożyć na talerzu. Pozostałą część soku z cytryny wymieszać z jogurtem, miodem i posiekanymi orzechami. Jogurt wyłożyć na nashi i ozdobić kilkoma orzechami.

za uprzejmą zgodą www.pro-test.pl

Zobacz również:

  1. Owoc granatu – jak podawać?
  2. Jak smakuje pitaja i jak ją podawać?
  3. Kantalupa – jak podawać?
  4. Jagody goji – dla zdrowia