Ostatnimi czasy pojawiły się w marketach piękne różowe owoce pokryte jakby łuskami zielonymi na brzegach – smocze jajo? Prawie, to smoczy owoc czyli pitaja, pyszny owoc deserowy o cudownym zapachu i niespotykanym smaku. Swoją popularność zawdzięcza urokliwemu wyglądowi i słodkiemu posmakowi.
Pitaja lub smoczy owoc, truskawkowa gruszka to owoc wielu gatunków kaktusa, w tym opuncji, zwłaszcza z rodzaju Hylocereus, ale także Stenocereus. Pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, ale obecnie jest też uprawiany w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Pitaja kwitnie nocą dlatego też nazywa się ją czasem Królową Nocy.
W optymalnych warunkach owocuje nawet do 6 razy w roku. Jednak w przypadku zbyt dużej wilgotności przestaje kwitnąć i owocować. Owoce osiągają ok. 12 cm długości i ważą od 150 do 600 gramów. Zadziwiają bogactwem barw i niecodziennych kształtów. Czasem odstraszają kolcami lub warstwą łusek. Owoc o różowej skórce może mieć miąższ biały lub czerwony, natomiast owoc o żółtej skórce ma miąższ biały.
W optymalnych warunkach owocuje nawet do 6 razy w roku. Jednak w przypadku zbyt dużej wilgotności przestaje kwitnąć i owocować. Owoce osiągają ok. 12 cm długości i ważą od 150 do 600 gramów. Zadziwiają bogactwem barw i niecodziennych kształtów. Czasem odstraszają kolcami lub warstwą łusek. Owoc o różowej skórce może mieć miąższ biały lub czerwony, natomiast owoc o żółtej skórce ma miąższ biały.
Typy owoców pochodzą głównie od trzech gatunków:
1. Hylocereus undatus (czerwona pitaja) – skórka różowo-fioletowa z białym miąższem, najczęściej spotykana pod nazwą Dragonfruit (smoczy owoc)
2. Hylocereus costaricensis (pitaja z Kostaryki) – owoc o czerwonej skórce i takim samym miąższu,
3. Hylocereus megalanthus (żółta pitaja) – skórka jest żółta, a miąższ biały.
Masa owoców może wynosić od 150-600 gramów. Miąższ, który zawiera czarne pestki (podobnie jak w kiwi), spożywany jest na surowo.
2. Hylocereus costaricensis (pitaja z Kostaryki) – owoc o czerwonej skórce i takim samym miąższu,
3. Hylocereus megalanthus (żółta pitaja) – skórka jest żółta, a miąższ biały.
Masa owoców może wynosić od 150-600 gramów. Miąższ, który zawiera czarne pestki (podobnie jak w kiwi), spożywany jest na surowo.
Jak jeść?
1. Najłatwiej owoc po prostu obrać tak jak jabłko, pokroić na spore plastry i zjadać owocowe plasterki.
2. Można też owoc przekroić na pół i wyjadać jego miąższ łyżeczką.
3. Można ją jeść samą lub wykorzystać do deserów, sałatek, soków, a także jako dodatek do herbat i naparów.
4. Bardzo często stosowana jest do przygotowywania soków i wina.
Jest słodkawy w smaku i niskokaloryczny – zawiera ich około 50. Do tego jest bogata w fosfor i wapń, a także w witaminy B, C i E. Nieco przypomina smak kiwi, ale na pewno jest mniej kwaskowy, coś bardziej na kształt kiwi połączonego z gruszką. Jest soczysty i bardzo lekki, aromatyczny i orzeźwiający. Konsystencją przypomina nektarynkę.
Schłodzenie owocu poprawia jego smak, dlatego często podawany jest w postaci deserów lodowych. Skórki są niejadalne, a nasiona nie są trawione w przewodzie pokarmowym.
Wyciąg z owocu dragona potocznie zwanego „smoczym owocem” dołączył do długiej listy substancji chroniących przed starzeniem się skóry.
Ekstrakt ze smoczych owoców stanowi najnowsze odkrycie biotechnologicznej firmy Israeli Biotechnology Research. Według naukowców z centrum badawczego ekstrakt z roślin opóźnia proliferację komórek dzięki czemu mają one więcej czasu na rozwój ich funkcji ochronnych. Zmniejszenie proliferacji komórek pomaga utrzymać młody, zdrowy wygląd skóry, chroniąc przed powstawaniem zmarszczek.
Przedsiębiorstwo dodatkowo deklaruje, że wyciąg zawiera karotenoidy takie jak fitofluen i fitoen. Cząsteczka fitofluenu absorbuje promieniowanie UVA przekształcając je w promieniowanie o paśmie światła widzialnego. Fitofluen redukuje energię promieniowania o krótszej częstotliwości (uszkadzającej) do dłuższej – bardziej bezpiecznej.
Ponadto składniki obecne w ekstrakcie pomagają naprawiać uszkodzenia DNA wywołane wolnymi rodnikami powstałymi podczas ekspozycji słonecznej.
Zobacz również:
- Kantalupa – jak podawać?
- Jagody goji – dla zdrowia
- Owocowe sorbety na gorące lato
- Koktajle owocowe: dużo przepisów