URODA I ZDROWIE

Letnie dżemy i konfitury – przepisy na pyszne dżemy domowej roboty!

13 lipca 2020, dodał: pinkmause

Konfitury i dżemy są cennym źródłem witamin. Przetwory domowe kiedyś cieszyły się ogromną popularnością, dziś mniej, jednak powoli wracają do łask. Coraz częściej w polskich domach spotkać można przetwory takie, jak: nalewki, soki, wina, ale także dżemy, konfitury i marmolady. Jakie są popularne przepisy na sezonowe owoce? Zapraszamy do poznania naszych przepisów na domowe dżemy i konfitury z letnich owoców.

 

Dżem z agrestu

Składniki:
– 2 kg agrestu
– ½ l wody
– 1,5 kg cukru

Przygotowanie:
Zagotować wodę z cukrem w dużym garnku, następnie przesypać do niego agrest i podgrzewać na małym ogniu. Doprowadzić niemal do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić na ok. 12 godz. do ostygnięcia. Następnego dnia podgrzewać dżem na małym ogniu unikając zagotowania. Gotować wywar przez kilka godzin – owoce muszą się zeszklić i stać się miękkie. Przełożyć dżem do wyparzonych słojów, zamknąć i schować w chłodne miejsce.

 

Dżem wiśniowy z imbirem

Składniki:
– 2 kg wiśni
– 1 kg cukru żelującego
– imbir (1 kawałek)

Przygotowanie:
Wydrylowane wiśnie przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem i dusić na bardzo małym ogniu do zagotowania. Dodać drobno starty korzeń imbiru i ponownie zagotować. Gorącą konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików, zakręcać na ciepło i odwrócić do góry dnem.

 

Dżem wiśniowy z porto

Składniki:
– 2 kg wiśni
– 700-750 ml porto
– 1,5 szklanki cukru (lub wg uznania)
– 4 łyżeczki świeżego rozmarynu

Przygotowanie:
Wiśnie umyć i wydrylować. Wrzucić do garnka z grubym dnem, dodać cukier i porto. Gotować na wolnym ogniu około 2-3 godz., często mieszając. Pod koniec smażenia dodać rozmaryn. Gorące wiśnie przełożyć do wyparzonych słoików i zakręcić wyparzonymi zakrętkami. Odwrócić do góry dnem.

 

Dżem z czereśni

Składniki:
– 2 kg czereśni
– sok z 4 cytryn
– skórka z 2 cytryn
– 3-3,5 szklanki cukru

Przygotowanie:
Opłukane czereśni wydrylować i podzielić na dwie części. Jedną z nich posiekać na drobne kawałki. Wszystkie owoce przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać sok i skórkę z cytryn. Wszystko porządnie wymieszać, po czym postawić garnek na średnim ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zamieszać i zmniejszyć ogień. Garnek nakryć przykrywką i dusić wszystko przez 20 min. Dodać cukier i znowu porządnie wymieszać. Gotować bez przykrycia przez 7 min. Przełożyć dżem do sterylnych słoików. Pasteryzować przez 20 min.

 

Dżem z czereśni z pieprzem

Składniki:
– 1,5 kg czereśni
– 1 kg cukru żelującego
– 100 ml octu balsamicznego
– 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
– szczypta gałki muszkatołowej (świeżo startej)

Przygotowanie:
Czereśnie dokładnie umyć, przebrać i usunąć z nich pestki. Pół kilograma wydrylowanych czereśni pokroić na połówki i ćwiartki, a resztę zmiksować. W misce wymieszać zmiksowane i pokrojone czereśnie razem z octem i cukrem, przykryć i odstawić na 2 godz. Po tym czasie wymieszać czereśnie ponownie, wrzucić wszystko do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć temperaturę gotowania i cały czas mieszając, gotować ok. 10 min. Pieprz rozgnieść delikatnie w moździerzu i razem z gałką muszkatołową dodać pod koniec gotowania. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić do góry dnem.

 

Dżem z malin

Składniki:
– 750 g malin
– 250 g cukru (może by biały lub brązowy)
– 250 ml wody

Przygotowanie:
W garnku zagotować cukier z wodą. Maliny dokładnie umyć i przebrać. Delikatnie wrzucić je do garnka z gotującym się syropem. Ustawić na średni ogień, gotować 45 min. Owoce pod koniec gotowania powinny być szkliste. Po 45 min. przez sitko zlać sok do butelek, a konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików. Oczyścić brzegi i porządnie zakręcić, odwrócić na kilkanaście minut do góry dnem.

 

Dżem malinowy z wanilią

Składniki:
– 1 kg dojrzałych malin
– 1,5 szklanki cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– sok wyciśnięty z 1 cytryny
– 1 laska wanilii

Przygotowanie:
Umieścić wszystkie składniki w średnim garnku i zagotować. Zmniejszyć moc i gotować na małym ogniu przez ok 2-3 godz., do momentu aż woda odparuje. Raz na jakiś czas zamieszać, aby dżem nie przywarł do garnka. Pod sam koniec gotowania, podzielić dżem na 2 części, jedną z nich przetrzeć przez sitko, by pozbyć się nadmiaru pestek. Przelać dżem do słoików i zapasteryzować.

 

Dżem truskawkowy

Składniki:
– 1 kg truskawek
– 250 g cukru
– sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Truskawki wrzucić do dużego naczynia i zasypać połową cukru. Odstawić na minimum 2 godz. (najlepiej na całą noc) do lodówki. Przełożyć truskawki do dużego garnka i gotować na dość mocnym ogniu, aby owoce wraz z sokiem zagotowały się. Skropić sokiem z cytryny. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień. Smażyć ok. 3,5 godz. i mieszając co jakiś czas. W trakcie smażenia (po ok 2 godz.) dosypać resztę cukru. Kiedy dżem ściemnieje i mocno zgęstnieje przekładać do wyparzonych słoików, zakręcić i przez kilka minut pasteryzować w garnku z wrzącą wodą.

 

Dżem truskawkowy z bazylią

Składniki:
– 1 kg truskawek
– ok. 7 g czystej pektyny owocowej lub 1 opakowanie środka żelującego 3:1
– 250 g cukru
– sok i starta skórka z 1 limonki
– 25 g listków bazylii

Przygotowanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na pół lub w ćwiartki w zależności od rozmiaru. Dodać sok i otartą skórkę z limonki oraz pektynę. Wymieszać. Doprowadzić do zagotowania często mieszając. Dodać cukier, gotować 2 min. Dodać posiekaną w drobne kawałki bazylię. Szybko wymieszać i wyłączyć. Przelać do wyparzonych, osuszonych słoików. Odwrócić do góry dnem na 15 min.

 

Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu

Składniki:
– 1 kg świeżych truskawek
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– pektyna jabłkowa (ilość pektyny wg opisu na opakowaniu)
– 300 g cukru
– 10 baldachów kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie:
Truskawki zmiksować i gotować 10 min. Dodać sok z cytryny oraz pektynę, wymieszać i gotować 5 min. Przestudzić. Dodać cukier i kwiaty czarnego bzu (najlepiej ściąć nożyczkami samy kwiaty bez łodyżek), zmiksować i ponownie gotować ok. 10 min. Gorący dżem przelać do wyparzonych i gorących słoików. Zakręcić i obrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia.

 

Dżem z czerwonej porzeczki

Składniki:
– 2 kg czerwonej porzeczki
– 750 g cukru
– 3 łyżki pektyny
– 2 laski wanilii
– anyż

Przygotowanie:
Umyć i oczyścić owoce. Następnie włożyć je do garnka, dodać cukier, pektynę, anyż oraz wanilię. Całość gotować przez około 2 godz. na małym ogniu – do zgęstnienia. Po zgęstnieniu masy przecedzić całość przez sitko – w celu pozbycia się pestek. Dżem przełożyć do słoików, które były wcześniej wyparzone, zakręcić i postawić do góry dnem.

 

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki:
– 1 kg czarnych porzeczek
– 1 kg cukru
– 2 szklanki wody

Przygotowanie:
Z porzeczek usunąć szypułki. Umyć i osączyć. Przygotować syrop z cukru i wody, a kiedy będzie gorący, włożyć do niego porzeczki. Odstawić do przestudzenia. Porzeczki gotować 3 krotnie z odstępem kilkugodzinnym. Ważne jest, aby postawić je na ogniu, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć. Gorący dżem włożyć do słoików i szczelnie zamknąć.

 

Dżem z rabarbaru

Składniki:
– 1 kg rabarbaru
– 500 g cukru
– 2 pomarańcze
– 1 laska wanilii

Przygotowanie:
Rabarbar umyć, pokroić w plasterki i umieścić w garnku. Zasypać cukrem i odstawić na ok. 1 godz. Pomarańcze sparzyć i dokładnie wyszorować. Owoce obrać ze skórki, usunąć białe błonki z miąższu. Do garnka dodać kawałki skórki i miąższ. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aby cukier się rozpuścił. Następnie zwiększyć ogień. Zagotować. Smażyć na średniej mocy palnika, mieszając dość często łyżką drewnianą, aż dżem zgęstnieje (ok. 1 godz.). Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręć. Dżem pasteryzować trzymając słoiki przez ok. 10 min. w dużym garnku z wrzącą wodą lub na sucho w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 st. C.

 

Dżem z moreli

Składniki:
– 2 kg moreli
– 500 g cukru żelującego 3:1
– 100 ml soku z cytryny
– 1 laska wanilii
– 50 ml likieru amaretto

Przygotowanie:
Morele przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić na kawałki. Morele przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem i pozostawić na 3 godz. lub 12 godz. w chłodzie. Wymieszać morele razem z cukrem. Dodać sok z cytryny i wanilię. Postawić na palniku. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Garnek zdjąć z palnika. Usunąć pianę. Dolać amaretto, wymieszać. Dżem przełożyć od razu do czystych, wyparzonych słoików, mocno zakręcić, postawić do górny dnem, aż wystygną.

 

Dżem morelowy z kardamonem

Składniki:
– 1,5 kg moreli
– 20 g pektyny
– 150 g cukru
– 10 g mielonego kardamonu
– sok z połówki cytryny

Przygotowanie:
Morele dokładnie umyć, a następnie pozbawić je pestek i pokroić na ćwiartki. Przełożyć je do dużego garnka i gotować na niedużym ogniu około 10 min. Po tym czasie dodać do owoców kardamon, cukier oraz sok z cytryny. Gotować kolejne 2o-30 min., do momentu aż owoce całkowicie się rozpadną. Dodać pektynę i gotować 15 min. Gotowy, gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i odstawić do wystygnięcia do góry dnem.

 

Dżem z jagód

Składniki:
– 6 szklanek jagód
– 2 szklanki cukru

Przygotowanie:
Jagody opłukać na sicie, wysuszyć na papierowym ręczniku. Przełożyć do szerokiego rondla, przesypać cukrem, zamieszać i postawić na ogniu, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszyć płomień i smażyć bez przykrycia ok. 20 min. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i pasteryzować 15 min. w 90 st. C.

 

Dżem z borówek amerykańskich

Składniki:
– 1 kg borówki amerykańskiej
– 300 g cukru
– 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:
Borówki dokładnie umyć i lekko rozdrobnić widelcem. W dużym garnku umieść borówkę amerykańską i zagotować. Odczekać 3 min. Do borówek dodać cukier i znowu zagotować miksturę. Zdjąć garnek z palnika. Dżem mieszać do momentu, aż zniknie piana. Dżem przełożyć do wyparzonych słoików, obróć je do góry dnem i odczekać, aż ostygną.

 

Dżem z płatków róży

Składniki:
– płatki dzikiej róży
– cukier (3 x więcej niż waga płatków)
– sok z ¼ cytryny

Przygotowanie:
Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak), umyć na sitku i utrzeć na gładko. Dodać 3x więcej cukru niż waga płatków i kontynuować ucieranie aż kryształy cukru się rozpuszczą. Na koniec ucierania dodać sok z ¼ cytryny. Całość przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.

 

Dżem z morwy czarnej

Składniki:
– 2 kg morwy czarnej
– 1 kg cukru
– 30-50 ml soku z cytryny

Przygotowanie:
Owoce morwy przebrać, usunąć liście i szypułki. Ewentualnie umyć i osuszyć. W szerokim rondlu rozpuścić cukier z sokiem cytrynowym. Dodać morwę i gotować na niewielkim ogniu, co jakiś czas potrząsając. Gdy dżem zgęstnieje, przełożyć do umytych, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić, odstawić dnem do góry i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

 

Dżem z arbuza

Składniki:
– 1 duży arbuz (ok. 9 kg)
– 500 ml miodu
– 1 cytryna
– 1 laska wanilii
– 4-6 goździków
– kawałek cynamonu

Przygotowanie:
Arbuza obrać ze skóry. Pokroić na kawałki, usunąć pestki i zmiksować. Arbuzową pulpę przetrzeć przez gęste sitko. Przelać do garnka, dodać miód, wanilię, goździki oraz cynamon. Gotować do zredukowania objętości o połowę. Pod koniec gotowania dodać sok wyciśnięty z cytryny i skórkę w całości. Zagotować. Skórkę cytryny, laskę wanilii i cynamon usunąć. Gorący miodek arbuzowy przelać do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcić pokrywki. Odstawić, stawiając do góry dnem, okryć kocem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

 

zobacz również:

Dżemy i konfitury z owoców i warzyw – oryginalne przepisy

Aronia do mięs i przepisy na konfitury i dżemy z aronii

Jakie są różnice pomiędzy konfiturą, marmoladą a powidłami?

Dieta na problemy z wątrobą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Czy depilatory laserowe do uż. domo…
Miałam kiedys taki depilator ;) Ahh te czasy ;) Bolało ;) Dzisiaj jednak wolę...
Ile już udało Wam się schudnąć?…
Wasze wpisy napełniły mnie optymizem, że dam radę zrzucić nieco kilogramów.Szukam fajnego programu...
Dieta podczas karmienia piersią
Niestety przytyłam znacząco po ciąży, jeszcze karmię mojego bobaska i szukam jakieś dobrej...
Onko-bieg
Dla mnie lepsze są inicjatywy, z których kobiety chore na raka wynoszą jakąś...