Jakie są różnice pomiędzy konfiturą, marmoladą a powidłami?

26 czerwca 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Chociaż na pierwszy rzut oka wszystkie przetwory owocowe wyglądają podobnie, to pomiędzy ich poszczególnymi  rodzajami występują duże różnice.

 

  1. Czym różnią się przetwory owocowe?

  2. Jak rozpoznać dżem?

  3. Co wyróżnia konfitury?

  4. Powidła czy marmolada – co wybrać?

Sprawdź, co odróżnia konfitury od powideł i marmolady oraz gdzie zamówić dobre przetwory owocowe, które na pewno będą ci smakowały.

Czym różnią się przetwory owocowe?

Najważniejszą różnicą pomiędzy poszczególnymi rodzajami przetworów jest sposób ich przygotowania. Wiąże się z tym również zawartość cukru. Przykładowo konfitura charakteryzuje się między innymi tym, że ma w składzie dużą ilość cukru, natomiast w przypadku dżemów jego ilość jest o wiele mniejsza. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje na temat wszystkich rodzajów przetworów, co niewątpliwie ułatwi ci zakupy.

Jak rozpoznać dżem?

Jeżeli zastanawiasz się nad tym, co właściwie odróżnia takie przetwory jak konfitura a dżem, powinieneś poznać sposób przygotowania każdego przetworu. W przypadku dżemów sprawa jest prosta. Połowa owoców zostaje rozgotowana, natomiast druga połowa dodawana jest w całości. Podczas produkcji dżemu nie stosuje się dużych ilości cukru – w niektórych przepisach wynosi ona zaledwie 60 dag na kilogram owoców. Dżemy mogą być jedno lub wielosmakowe, a dla uzyskania pożądanej konsystencji często dodaje się do nich żelatynę (lub inne substancje zagęszczające).

Co wyróżnia konfitury?

Co więc odróżnia konfitury od dżemów? Jest to dużo wyższa zawartość cukru, który w konfiturze działa jako konserwant. W związku z tym na kilogram owoców stosuje się nawet kilogram cukru (dla porównania, przy dżemach było to zaledwie 60 dag). Prawidłowo przyrządzona konfitura przypomina konsystencją gęsty syrop o słodkim smaku, w którym zanurzone są owoce. Inaczej też przygotowuje się owoce do przygotowania konfitury. Na potrzeby dżemów są one gotowane, natomiast na potrzeby konfitur owoce poddaje się procesowi smażenia. Samodzielne przygotowanie takich przetworów owocowych jest jednak czasochłonne. W dodatku pierwsze próby mogą wyjść inaczej, niż się tego oczekiwało. Zamiast więc tracić czas na robienie ich w domu, warto skorzystać z oferty porządnych przetworów. Przykładem mogą być smaczne konfitury z spizarnia.schroniskosmakow.pl, które dostępne są między innymi o smaku truskawek, rokitnika, pigwy, malin, jagód oraz żurawiny. Przy zamówieniu większej ilości słoików można uzyskać lepszą cenę. 

Powidła czy marmolada – co wybrać?

Powidła i marmolada nie cieszą się co prawda aż tak dużym zainteresowaniem, jak ma to miejsce, jeżeli chodzi o konfiturę lub dżem, ale warto wiedzieć, czym wyróżniają się na tle przetworów z owoców. W przypadku powideł sprawa jest oczywista, ponieważ wykonuje się je ze śliwek (najczęściej z odmiany węgierek). Nic więc dziwnego, że wiele osób nazywa powidła dżemem śliwkowym. W niektórych sklepach można również znaleźć nietypowe rodzaje takich przetworów, czego przykładem są powidła gruszkowe.

Marmolada produkowana jest z rozgotowanych i dokładnie przetartych owoców. Tym samym trudno jest wskazać, co dokładnie znajduje się w słoiku. O ile w przypadku dżemów gołym okiem widać, jakie owoce zostały wykorzystane do jego produkcji, tutaj jest to niemożliwe. Marmolady mają stosunkowo niską zawartość cukru (zazwyczaj 1/2 cukru na 100% owoców). Często produkuje się je z jabłek oraz truskawek. W przeciwieństwie do innych przetworów, które najczęściej można łatwo rozsmarować przy pomocy noża lub łyżeczki, niektóre marmolady są bardzo gęste.