Dieta na problemy z wątrobą | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dieta na problemy z wątrobą

13 lipca 2020, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

W schorzeniach wątroby często konieczne staje się zastosowanie diety lekkostrawnej z ograniczeniem zarówno tłuszczu jak i produktów z dużą zawartością błonnika.

Ilość energii zależna jest od masy ciała. Chorym z prawidłowa masą ciała zaleca się około 1800 – 2300 kcal. Przy wyniszczeniu ilość energii należy zwiększyć. Przy nadwadze lub otyłości należy zdecydowanie dążyć do redukcji masy ciała.

Zapotrzebowanie na białko wynosi co najmniej 1g/1kg masy ciała, czasem konieczna jest proponuje się dietę wysokobiałkową. Około 2/3 białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych, jak chude mięso, ryby, chudy ser twarogowy, mleko (2% tłuszczu), chude wędliny i białka jaj.

Zawartość tłuszczu powinna być ograniczona do 20% zapotrzebowania energetycznego, oznacza to 40 – 50 g tłuszczu dziennie. Tłuszcz powinien pochodzić z wysoko wartościowych produktów. Stosowanie olejów roślinnych jest szczególnie korzystne ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym wątroby.

Ilość węglowodanów powinna uzupełniać energię po zaspokojeniu zapotrzebowania na białko i tłuszcze. Z węglowodanów najlepsza jest skrobia, której źródłem w diecie niskotłuszczowej z ograniczeniem błonnika są produkty zbożowe z wysokiego przemiału i ziemniaki. Nasion roślin strączkowych, grubych kasz i pełnoziarnistych makaronów nie podaje się ze względu na dużą zawartość błonnika i substancji wzdymających. Owoce podaje się bez skórek, najlepiej w formie przegotowanej i przetartej. Spożycie cukru i słodyczy ogranicza się do max 50g dziennie. Cukier jest bowiem źle tolerowany przez chorych, wzmaga fermentację w jelitach i może potęgować biegunki.

Szczególna uwagę należy zwrócić na witaminy: A, D, E, K, C i witaminy z grupy B, szczególnie B12 ze względu na upośledzenie wchłaniania i podwyższone zapotrzebowanie. Jeśli przy nadmiernym ograniczeniu tłuszczów dojdzie do niedoborów witamin A, D, E i K, to konieczne jest leczenie substytucyjne.

Składniki mineralne. Przy utrzymującej się biegunce i czasem wymiotach dochodzi do niedoborów wapnia, potasu i żelaza. W takich sytuacjach podaje się doustnie preparaty wapnia i żelaza. Niedobór potasu można uzupełnić podażą warzyw bogatych w potas – pomidory (soki, przeciery), ziemniaki (wodę z gotowania ziemniaków warto wykorzystać do przygotowania zup). Przy wymiotach podaż tych składników musi odbyć się pozajelitowo.

Pamiętaj:

  • Spożywaj 5–6 niewielkich posiłków w ciągu dnia, lepiej „mniej, a częściej”
  • Spożywaj produkty lekkostrawne, nie obciążające przewodu pokarmowego
  • Wyklucz produkty ciężkostrawne, zawierające dużo błonnika, wzdymające oraz ostre przyprawy
  • Ogranicz spożycie tłuszczu do 45–50 g/d (zalecane: olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło)
  • Spożywaj posiłki gotowane, pieczone w folii lub duszone; przeciwwskazane jest spożywanie potraw smażonych
  • Spożywaj posiłki w spokojnej atmosferze, nigdy w pośpiechu
  • Wyklucz całkowicie z diety alkohol

Produkty dozwolone i przeciwwskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu

PRODUKTY

DOZWOLONE

PRZECIWWSKAZANE

PieczywoJasne, pszenne, suchary, czerstwe, chleb pszenny, bułki, pieczywo półcukiernicze, biszkopty, chleb wypiekany w domu z dozwolonej mąkiRazowe, świeże, żytnie
MąkaPszenna, owsiana, ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana, gryczanaRazowa, żytnia
Makarony„nitki”, domowy lub fabrycznyGrube makarony, pełnoziarniste
KaszeManna, krakowska, kukurydziana, płatki owsiane, drobna jęczmienna, jaglana, ryżpęczak, gryczana niełuszczona
MlekoW większych ilościach o małej zawartości tłuszczu (0 – 2%), świeże, z proszku.
Fermentowane przetwory – kefir, jogurt, zsiadłe mleko, maślanka
Mleko tłuste, zbyt kwaśne przetwory mleczne
SeryChude, twarogowe, odtłuszczone sery żółteDojrzewające, tłuste, topione, zbyt kwaśny twaróg, serki homogenizowane
JajaCałe jaja – max 3 tygodniowo przy dobrej tolerancji, białka jajaSmażone
MięsoChude gatunki mięsa, cielęcina, wołowina, konina, kura, kurczę, indyk, królik;
chudy schab w ograniczonej ilości
Tłuste – wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, flaki
RybyChude – dorsz, sandacz, leszcz, lin, szczupak, karmazyn, karaś, flądraTłuste (węgorz, pałasz, halibut), marynowane, konserwy
WędlinyChuda szynka wieprzowa, polędwica, kiełbasa szynkowa wieprzowa lub wołowaTłuste wędliny, kiełbasy, salami, parówki, boczek, pasztetowa i inne, mięsa marynowane
Konserwy mięsneSzynka, cielęcina w galareciePozostałe konserwy
MasłoŚwieże, nie solone, na surowo w ograniczonych ilościachTopione, solone, nieświeże w większych ilościach, smażone
ŚmietankaW ograniczonych ilościach 9% śmietankaKwaśna śmietana, wysokotłuszczowa
TłuszczeOleje roślinne – słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, oliwa – na surowo, margaryny do smarowania wysokogatukoweSmalec, słonina, boczek, tłuszcze kuchenne, margaryny kostkowe
ZiemniakiGotowane w całości, puree, gotowane i pieczone w łupinachFrytki, prażynki, smażone, odsmażane, placki ziemniaczane, chipsy
WarzywaZ małą zawartością włókna: pomidory bez skóry, zielona sałata, koperek – na surowo, marchew, dynia, szpinak, szparagi, rabarbar, buraki, botwina, cykoria, seler, pietruszka, kukurydza, fasolka szparagowa, groszek zielony – najlepiej przetarte, w postaci puree, zupRzodkiewka, kalarepa, kalafior, brokuł, brukselka, kapusta, jarmuż, cebula, por, czosnek, chrzan, brukiew, ogórki, szczypiorek, grzyby
OwoceCytrusowe – cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, jagodowe bez pestek, winogrona bez skóry i pestek, jabłka, brzoskwinie i morele bez skóry, wiśnie, soki owocowe, przeciery z owoców jagodowych, owoce pieczone i gotowaneO dużej zawartości włókna: gruszki, figi, agrest, maliny, porzeczki, śliwki, owoce suszone
StrączkoweWszystkie gatunki – ciecierzyca, soja, soczewica, groch, fasola
PrzyprawySól, liść laurowy, ziele angielskie, ziołowy pieprz, gałka muszkatołowa, wanilia, sok i otarta skórka z cytryny i pomarańczy, majeranek, tymianek, bazylia, cząber, koperek, zielona pietruszka, cynamon, goździkiOcet, ostra papryka, curry, musztarda, magii, prawdziwy pieprz, chilli
NapojeSłaba herbata, kakao w ograniczonych ilościach, kawa zbożowa, mleko, koktajle z fermentowanych przetworów mleka z sokami i przecierami owocowymi, warzywnymi, herbata, herbata z cytryną, z mlekiem, sok pomidorowy, napoje ziołowe, napój z dzikiej róży, herbatki ziołowe, wody mineralne nie gazowaneKawa naturalna, czekolada, mocna herbata, kawa prawdziwa, napoje gazowane, napoje alkoholowe (zabronione)
Dodatki do pieczywaMasło świeże surowe w ilości dozwolonej, dżemy bez pestek, marmolada, miód, chudy twaróg, pasty z twarogu, mięso gotowane, szynka, polędwica, galaretki z mięsa, drobiu i ryb, chude pasztety domowe, jajka na miękko, jajecznica na parze, chude wędzone ryby bez skórySery dojrzewające, tłuste, topione, kwaśne, pozostałe wędliny, konserwy, dżemy z pestkami, pasztety garmażeryjne; jajka i jajecznica smażona tradycyjnie
ZupyWarzywne i owocowe, krupniki, mleczne, podprawiane zawiesiną z mąki surowej lub rumienionej na patelni bez tłuszczu w połączeniu z mlekiem, olejem, jogurtemNa rosołach, grzybowe, zasmażane w tradycyjny sposób, kapuśniaki, grochowa, fasolowa, zaprawiane śmietaną
Dodatki do ZupGrzanki, bułka, chleb pszenny, lane ciasto, kluski biszkoptowe, kasze, ryż, płatki śniadaniowe, ziemniaki, grzanki z bułki obsuszonej, makaron nitkiGrzanki smażone na tłuszczu, groszek ptysiowy, ciasta francuskie, paszteciki, grube makarony
Potrawy z mąkiCiasta zarabiane w misce, kluski kładzione, makaron nitki, pierogi leniwe, pierogi z serem, mięsem, naleśniki smażone bez tłuszczuSmażone, odsmażane ciasta francuskie, z dużą ilością tłuszczu
SosyNa wywarach warzywnych, warzywne, owocowe, mleczne, podprawiane zawiesinamiTłuste zasmażane tradycyjnie,na tłustych rosołach, pikantne, grzybowe
DeseryKompoty, owoce przetarte, galaretki, musy, kisiele, koktajle mleczno–owocowe, soki owocowe, owoce pieczone, biszkopt na białku, ciasto drożdżowe bez jajTłuste kremy, owoce ze skórami i pestkami, desery z używkami, torty, ciasta z kremem, ciasta francuskie, kruche,tradycyjne biszkopty faworki

Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl

zobacz również:

  1. Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn

  2. Dieta lekkostrawna

  3. Tajemnica długowieczności i urody Włoszek czyli dieta włoska w Polsce

  4. Dieta sałatkowa

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Dieta na problemy z wątrobą

  1. avatar Matylda pisze:

    Mojej mamie wcale ta dieta nie pomogła. Pomimo jej stosowania wątroba ją bolała i prawie po każdym posiłku zmagała się uczuciem ciężkości. Lekarz jej kazał stosować preparat z fosfolipidami i to dopiero jej pomogło. Musiała trochę czasu na leczenie poświęcić, ale udało się zregenerować wątrobę i już nie ma problemów z bólem, nawet jak pozwoli sobie zjeść coś tłustego czy smażonego. Sama natomiast stosuję się do kilku zaleceń z tej diety, ale nigdy nie miałam problemów z wątroba.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co na ściany do salonu?
Moim zdaniem sprawdzą się panele na ścianę. W nowoczesnych wnętrzach świetnie sprawdzą...
Najtrudniejsze kierunki studiów
Moim zdaniem to przyszły student powinien wiedzieć i decydować jakie są jego zainteresowania...
opadająca powieka
Jednym z naturalnych sposobów na zlikwidowanie problemu opadającej powieki są okłady na opadające powieki....
moda męska
Wiosna 2024 to świetny moment na powrót do stylu retro. Płaszcze męskie i cieplejsze...