W schorzeniach wątroby często konieczne staje się zastosowanie diety lekkostrawnej z ograniczeniem zarówno tłuszczu jak i produktów z dużą zawartością błonnika.
Ilość energii zależna jest od masy ciała. Chorym z prawidłowa masą ciała zaleca się około 1800 – 2300 kcal. Przy wyniszczeniu ilość energii należy zwiększyć. Przy nadwadze lub otyłości należy zdecydowanie dążyć do redukcji masy ciała.
Zapotrzebowanie na białko wynosi co najmniej 1g/1kg masy ciała, czasem konieczna jest proponuje się dietę wysokobiałkową. Około 2/3 białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych, jak chude mięso, ryby, chudy ser twarogowy, mleko (2% tłuszczu), chude wędliny i białka jaj.
Zawartość tłuszczu powinna być ograniczona do 20% zapotrzebowania energetycznego, oznacza to 40 – 50 g tłuszczu dziennie. Tłuszcz powinien pochodzić z wysoko wartościowych produktów. Stosowanie olejów roślinnych jest szczególnie korzystne ze względu na zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym wątroby.
Ilość węglowodanów powinna uzupełniać energię po zaspokojeniu zapotrzebowania na białko i tłuszcze. Z węglowodanów najlepsza jest skrobia, której źródłem w diecie niskotłuszczowej z ograniczeniem błonnika są produkty zbożowe z wysokiego przemiału i ziemniaki. Nasion roślin strączkowych, grubych kasz i pełnoziarnistych makaronów nie podaje się ze względu na dużą zawartość błonnika i substancji wzdymających. Owoce podaje się bez skórek, najlepiej w formie przegotowanej i przetartej. Spożycie cukru i słodyczy ogranicza się do max 50g dziennie. Cukier jest bowiem źle tolerowany przez chorych, wzmaga fermentację w jelitach i może potęgować biegunki.
Szczególna uwagę należy zwrócić na witaminy: A, D, E, K, C i witaminy z grupy B, szczególnie B12 ze względu na upośledzenie wchłaniania i podwyższone zapotrzebowanie. Jeśli przy nadmiernym ograniczeniu tłuszczów dojdzie do niedoborów witamin A, D, E i K, to konieczne jest leczenie substytucyjne.
Składniki mineralne. Przy utrzymującej się biegunce i czasem wymiotach dochodzi do niedoborów wapnia, potasu i żelaza. W takich sytuacjach podaje się doustnie preparaty wapnia i żelaza. Niedobór potasu można uzupełnić podażą warzyw bogatych w potas – pomidory (soki, przeciery), ziemniaki (wodę z gotowania ziemniaków warto wykorzystać do przygotowania zup). Przy wymiotach podaż tych składników musi odbyć się pozajelitowo.
Pamiętaj:
- Spożywaj 5–6 niewielkich posiłków w ciągu dnia, lepiej „mniej, a częściej”
- Spożywaj produkty lekkostrawne, nie obciążające przewodu pokarmowego
- Wyklucz produkty ciężkostrawne, zawierające dużo błonnika, wzdymające oraz ostre przyprawy
- Ogranicz spożycie tłuszczu do 45–50 g/d (zalecane: olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, oliwa z oliwek, masło)
- Spożywaj posiłki gotowane, pieczone w folii lub duszone; przeciwwskazane jest spożywanie potraw smażonych
- Spożywaj posiłki w spokojnej atmosferze, nigdy w pośpiechu
- Wyklucz całkowicie z diety alkohol
Produkty dozwolone i przeciwwskazane w diecie łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu
PRODUKTY |
DOZWOLONE |
PRZECIWWSKAZANE |
Pieczywo | Jasne, pszenne, suchary, czerstwe, chleb pszenny, bułki, pieczywo półcukiernicze, biszkopty, chleb wypiekany w domu z dozwolonej mąki | Razowe, świeże, żytnie |
Mąka | Pszenna, owsiana, ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana, gryczana | Razowa, żytnia |
Makarony | „nitki”, domowy lub fabryczny | Grube makarony, pełnoziarniste |
Kasze | Manna, krakowska, kukurydziana, płatki owsiane, drobna jęczmienna, jaglana, ryż | pęczak, gryczana niełuszczona |
Mleko | W większych ilościach o małej zawartości tłuszczu (0 – 2%), świeże, z proszku. Fermentowane przetwory – kefir, jogurt, zsiadłe mleko, maślanka |
Mleko tłuste, zbyt kwaśne przetwory mleczne |
Sery | Chude, twarogowe, odtłuszczone sery żółte | Dojrzewające, tłuste, topione, zbyt kwaśny twaróg, serki homogenizowane |
Jaja | Całe jaja – max 3 tygodniowo przy dobrej tolerancji, białka jaja | Smażone |
Mięso | Chude gatunki mięsa, cielęcina, wołowina, konina, kura, kurczę, indyk, królik; chudy schab w ograniczonej ilości |
Tłuste – wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, flaki |
Ryby | Chude – dorsz, sandacz, leszcz, lin, szczupak, karmazyn, karaś, flądra | Tłuste (węgorz, pałasz, halibut), marynowane, konserwy |
Wędliny | Chuda szynka wieprzowa, polędwica, kiełbasa szynkowa wieprzowa lub wołowa | Tłuste wędliny, kiełbasy, salami, parówki, boczek, pasztetowa i inne, mięsa marynowane |
Konserwy mięsne | Szynka, cielęcina w galarecie | Pozostałe konserwy |
Masło | Świeże, nie solone, na surowo w ograniczonych ilościach | Topione, solone, nieświeże w większych ilościach, smażone |
Śmietanka | W ograniczonych ilościach 9% śmietanka | Kwaśna śmietana, wysokotłuszczowa |
Tłuszcze | Oleje roślinne – słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, oliwa – na surowo, margaryny do smarowania wysokogatukowe | Smalec, słonina, boczek, tłuszcze kuchenne, margaryny kostkowe |
Ziemniaki | Gotowane w całości, puree, gotowane i pieczone w łupinach | Frytki, prażynki, smażone, odsmażane, placki ziemniaczane, chipsy |
Warzywa | Z małą zawartością włókna: pomidory bez skóry, zielona sałata, koperek – na surowo, marchew, dynia, szpinak, szparagi, rabarbar, buraki, botwina, cykoria, seler, pietruszka, kukurydza, fasolka szparagowa, groszek zielony – najlepiej przetarte, w postaci puree, zup | Rzodkiewka, kalarepa, kalafior, brokuł, brukselka, kapusta, jarmuż, cebula, por, czosnek, chrzan, brukiew, ogórki, szczypiorek, grzyby |
Owoce | Cytrusowe – cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, jagodowe bez pestek, winogrona bez skóry i pestek, jabłka, brzoskwinie i morele bez skóry, wiśnie, soki owocowe, przeciery z owoców jagodowych, owoce pieczone i gotowane | O dużej zawartości włókna: gruszki, figi, agrest, maliny, porzeczki, śliwki, owoce suszone |
Strączkowe | – | Wszystkie gatunki – ciecierzyca, soja, soczewica, groch, fasola |
Przyprawy | Sól, liść laurowy, ziele angielskie, ziołowy pieprz, gałka muszkatołowa, wanilia, sok i otarta skórka z cytryny i pomarańczy, majeranek, tymianek, bazylia, cząber, koperek, zielona pietruszka, cynamon, goździki | Ocet, ostra papryka, curry, musztarda, magii, prawdziwy pieprz, chilli |
Napoje | Słaba herbata, kakao w ograniczonych ilościach, kawa zbożowa, mleko, koktajle z fermentowanych przetworów mleka z sokami i przecierami owocowymi, warzywnymi, herbata, herbata z cytryną, z mlekiem, sok pomidorowy, napoje ziołowe, napój z dzikiej róży, herbatki ziołowe, wody mineralne nie gazowane | Kawa naturalna, czekolada, mocna herbata, kawa prawdziwa, napoje gazowane, napoje alkoholowe (zabronione) |
Dodatki do pieczywa | Masło świeże surowe w ilości dozwolonej, dżemy bez pestek, marmolada, miód, chudy twaróg, pasty z twarogu, mięso gotowane, szynka, polędwica, galaretki z mięsa, drobiu i ryb, chude pasztety domowe, jajka na miękko, jajecznica na parze, chude wędzone ryby bez skóry | Sery dojrzewające, tłuste, topione, kwaśne, pozostałe wędliny, konserwy, dżemy z pestkami, pasztety garmażeryjne; jajka i jajecznica smażona tradycyjnie |
Zupy | Warzywne i owocowe, krupniki, mleczne, podprawiane zawiesiną z mąki surowej lub rumienionej na patelni bez tłuszczu w połączeniu z mlekiem, olejem, jogurtem | Na rosołach, grzybowe, zasmażane w tradycyjny sposób, kapuśniaki, grochowa, fasolowa, zaprawiane śmietaną |
Dodatki do Zup | Grzanki, bułka, chleb pszenny, lane ciasto, kluski biszkoptowe, kasze, ryż, płatki śniadaniowe, ziemniaki, grzanki z bułki obsuszonej, makaron nitki | Grzanki smażone na tłuszczu, groszek ptysiowy, ciasta francuskie, paszteciki, grube makarony |
Potrawy z mąki | Ciasta zarabiane w misce, kluski kładzione, makaron nitki, pierogi leniwe, pierogi z serem, mięsem, naleśniki smażone bez tłuszczu | Smażone, odsmażane ciasta francuskie, z dużą ilością tłuszczu |
Sosy | Na wywarach warzywnych, warzywne, owocowe, mleczne, podprawiane zawiesinami | Tłuste zasmażane tradycyjnie,na tłustych rosołach, pikantne, grzybowe |
Desery | Kompoty, owoce przetarte, galaretki, musy, kisiele, koktajle mleczno–owocowe, soki owocowe, owoce pieczone, biszkopt na białku, ciasto drożdżowe bez jaj | Tłuste kremy, owoce ze skórami i pestkami, desery z używkami, torty, ciasta z kremem, ciasta francuskie, kruche,tradycyjne biszkopty faworki |
Justyna Marszałkowska-Jakubik – www.e-prolinea.pl
zobacz również:
-
Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn
-
Dieta lekkostrawna
-
Tajemnica długowieczności i urody Włoszek czyli dieta włoska w Polsce
-
Dieta sałatkowa