Letnie desery owocowe – przepisy

11 lipca 2018,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Latem zawsze możemy przynajmniej wyczarować sobie w kuchni kilka egzotycznych deserów, które umilą nam wakacyjne dni. Dzisiaj chciałam zaprezentować kilka przepisów z serii super łatwe, szybkie i szalenie owocowe. Takie orzeźwiające słodkie małe coś można zrobić z sezonowych owoców, ponieważ doskonale gaszą nasze pragnienie słodyczy a przy tym nawadniają od wewnątrz.

 

Serek z jeżynami

Składniki:
– twarożek, jogurt naturalny lub kefir
– owoce, świeże lub mrożone, polecam jeżyny
– cukier, miód lub fruktoza
– owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Zmiksować owoce z serkiem lub jogurtem i posłodzić do smaku. Na każdym etapie próbować, aby osiągnąć wymarzony smak, słodycz i konsystencję. Wlać do pucharków i udekorować owocami lub płatkami migdałów.

Sorbet pomarańczowy

Składniki:
– 2 duże dorodne pomarańcze
– 1 szklanka soku z pomarańczy lub konfitury
– 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Pomarańcze umyć, obrać dokładnie oraz zmiksować je z sokiem lub konfiturą pomarańczową i cukrem. Pprzełożyć na podłużny nieco głębszy półmisek i wstawić do zamrażalnika na 45 min. Podczas zamrażania przemieszać widelcem masę co jakiś czas, a po czasie wyjąć półmisek z masą sorbetową i rozłożyć do małych czareczek. Podawać od razu.

Lemoniada jeżynowa

Składniki:
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka wody
– 1/4 szklanki przebranych jeżyn
– 1 gałązka mięty
– 1 szklanka soku z cytryny
– 4 szklanki wody
– lód
– cytryna
Przygotowanie:
Z cukru i 1 szklanki wody przygotować syrop. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Zmiksować jeżyny, przetrzeć przez sito, dolać do musu syrop. Dopełnić wodą. Dodać lód, listki mięty, ozdobić cytryną.

Lody brzoskwiniowe

Składniki:
– ½ brzoskwiń
– 8 gałek lodów waniliowych
– 250 ml śmietany kremówki (do dekoracji)
– 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Brzoskwinie pokroić w kostkę i dobrze schłodzić. Lody zmiksować z owocami i cukrem, włożyć do zamrażalki na kilka godz. Ubić śmietanę zmrozić (można formować z niej dekoracyjne kształty). Bitą śmietaną wyłożyć dno pucharków i poukładać na niej lody brzoskwiniowe. Udekorować kawałkami brzoskwiń. Do dekoracji możesz też użyć rurek waflowych, kolorowych gum do żucia w kulkach i listków świeżej mięty.

Bita śmietana z jagodami

Składniki:
– biszkopty
– 250 ml śmietanki 30%
– 1 łyżka cukru pudru
– jagody
– ulubiony likier (w porcjach dla dorosłych)
– woda z cukrem i sokiem z cytryny (w porcjach dla dzieci)
Przygotowanie:
Śmietankę ubić na sztywno dodając na koniec cukier puder. Układać w pucharkach warstwami. Biszkopty skropić alkoholem lub wodą z sokiem z cytryny. Wrażenia smakowe – niezapomniane.

Ryż cytrynowy z jagodami

Składniki:
– 500 g ryżu ugotowanego na sypko
– 1 łyżeczka imbiru w proszku
– 1 łyżeczka asafetydy
– sok z 1 cytryny
– jagody
Przygotowanie:
Podgrzać w rondlu 1 łyżeczkę masła. Dodać asafetydę oraz imbir. Do podsmażonych przypraw włożyć ryż, skropić całość sokiem cytrynowym. Wymieszać. Dodać owoce. podawać na ciepło lub zimno.

Jogurt z mandarynkami

Składniki:
– gęsty jogurt naturalny
– cukier puder
– biszkopty
– mandarynki
– czekolada do dekoracji
Przygotowanie:
Mandarynki obrać podzielić na cząstki, delikatnie posypać cukrem. wkładać do pucharków warstwami i zalać jogurtem wymieszanym z cukrem. Posypać czekoladą. Podawać schłodzone.

Budyń z jeżynami

Składniki:
– budyń śmietankowy
– mleko
– jeżyny
– cukier puder
Przygotowanie:
Ugotować budyń zgodnie z instrukcją zmniejszając ilość mleka. Ostudzić dobrze i wyjąć na tależyk. Część jeżyn wycisnąć na sok lub zmiksować z cukrem na jednolitą masę. Polać budyń, udekorować owocami.

Sorbet cytrynowy

Składniki:
– 3/4 szklanki soku z cytryny
– 2 łyżki stołowe tartej skórki z cytryny
– 1 szklanka drobnego cukru
– 2 ½ szklanki wody
– 1 białko
Przygotowanie:
Do garnka wlać wodę i dodać cukier oraz startą skórkę z cytryny. Całość podgrzewać  kilka minut do momentu, aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Następnie mieszankę zmiksować z białkiem tak, aby powstała jednolita masa. Przykryć i wstawić do zamrażalnika na ok. 3 godziny.

Lody malinowe

Składniki:
– szklanka malin (mogą być mrożone)
– 125 ml jogurtu naturalnego
– 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Maliny przełożyć do naczynia, zalać jogurtem i dosłodzić. Wszystko zmiksować za pomocą blendera. Gotowe lody przełożyć do naczynia i zamrozić (przynajmniej na trzy godziny). W związku z tym, że nie trzeba ich mieszać w międzyczasie można je od razu zamrozić w foremkach do lodów, aby uzyskać ładniejsze kształty.

Zobacz również:

  1. Dania z truskawkami – szybkie desery i sałatki

  2. Oryginalne sałatki z arbuzem – pomysłowe przepisy

  3. Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw

  4. Oryginalne i nietypowe surówki i sałatki do obiadu

 



FORUM - bieżące dyskusje

Jak się ubrać na narty
Ja nie mam tego problemu, bo mi ten sport nie przypadł zupełnie...
Warszawa - Rossmann
Ja też kupuję głównie stacjonarnie, bo nie lubię czekać.
klejenie butów
Ja kupuję nowe, bo klejenie to czasem koszt przekraczający obiektywną wartość już nieco zużytych butów...
Przytulenie to zdrowie.
Tworzycie taką kobiecą więź, widocznie one też nie mają w domu do kogo się przytulać...