Leśne grzyby – różne przepisy na dania i sposoby obróbki

20 września 2018, dodał: Izabella Karczewska

Sezon na grzyby wciąż trwa, a zbieraczy nie odstrasza nawet deszczowa pogoda. Te dary lasu wykorzystać można na mnóstwo różnych, pysznych sposobów. Mrożone, suszone, marynowane będą doskonałym dodatkiem do każdej potrawy. Przetworami z grzybów możemy cieszyć się cały rok.

 

 

Grzyby marynowane

-500 g grzybów leśnych

-500 ml wody

-180 ml octu spirytusowego 10 %

-2 łyżki cukru

-1 łyżeczka soli

-2 liście laurowe

-2 sztuki ziela angielskiego

-kilka ziaren gorczycy na słoik

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie oczyść i wypłukaj w zimnej wodzie, a potem pokrój tak, aby były jednakowej wielkości. Następnie gotuj je na średnim ogniu przez 15- 20 minut i odcedź.
  2. Przygotuj zalewę- do garnka wlej wodę, dodaj sól, cukier, ocet i zagotuj. W słoiczkach umieść gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie i odcedzone grzyby.
  3. Zawartość słoików zalej gorącą zalewą i dokładnie zakręć. Później przekręć do góry dnem i i odstaw do przestudzenia.

Grzyby w sosie pomidorowo-winnym

-1 kg grzybów leśnych

– pół szklanki octu

-pół szklanki oleju

-2 łyżki soli

-5 łyżek cukru

-180g koncentratu pomidorowego

-pół szklanki słodkiego, czerwonego wina

– kilka ziaren pieprzu czarnego

-odrobina soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładnie umyj, osusz i pokrój, a następnie wrzucić do gotującej się z solą (jedna łyżka) wody. Po odcedzeniu obsmaż je na oleju i podduś przez parę minut.
  2. Do grzybów dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól, wino, ziarnka pieprzu i dokładnie wymieszać. Sos przełóż do słoików.
  3. Całość szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 20 minut.

 

Grzyby mrożone

Na początek należy je dokładnie wymyć i oczyścić. Większe okazy kroimy na kawałki o tej samej wielkości i wkładamy do pojemnika w zamrażalce. Pamiętajmy, że grzybów rozmrożonych nie powinno się ponownie zamrażać.

Niektóre gatunki takie jak: kurka i rydz należy przed zamrożeniem obgotować.

Zupa z mrożonych grzybów

 

-30 dag grzybów mrożonych

-2 marchewki

-1 cebula

-liść laurowy

-ziele angielskie

– 2 małe ziemniaki

-1 łyżka śmietany

-natka pietruszki

-2 kostki rosołowe

-pieprz i sól

-1 łyżka oleju

-ulubione zioła: rozmaryn, natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanej patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodajemy zamrożone grzyby. Gotujemy 1,5 litra wody z kostkami rosołowymi, liściem laurowym i zielem angielskim.
  2. Do wywaru dodajemy grzyby z cebulą oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Całość gotujemy na średnim ogniu do miękkości warzyw.
  3. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy łyżkę śmietany. Podajemy z posiekanymi ulubionymi ziołami.

 

Sos grzybowo-winny

-0.5 kg grzybów leśnych

-4 łyżki masła

-1 łyżka mąki

-1 mała cebula

-2 łyżki słodkiego, czerwonego wina

-sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby podsmażamy na maśle z pokrojoną cebulką, dolewamy odrobinę wody i dusimy przez 30 minut. Na osobnej patelni przypiekamy mąkę aż zmieni kolor na brązowy. Wtedy dolewamy wino i energicznie mieszamy.
  2. Do wina dodajemy podduszone grzyby z cebulką i doprawiamy solą z pieprzem według własnego uznania.
  3. Sos podajemy na ciepło.

 

Grzyby suszone

Grzyby w tej formie  są znacznie bardziej aromatyczne niż świeże i świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup, pierogów, bigosu. Grzyby dokładnie oczyszczamy usuwając wszystkie leśne pozostałości i kroimy na małe kawałki. Następnie wykładamy je na papier i umieszczamy w ciepłym, nasłonecznionym miejscu  lub w piekarniku nagrzanym do 50 stopni Celsjusza, do momentu aż będą całkowicie suche.

Grzybowy puder

 

-suszone grzyby

-ulubione suszone przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby mielimy dokładnie w młynku do kawy lub ugniatamy w moździerzu. Do zmielonego suszu dodać można przyprawy: estragon, natkę pietruszki i pieprz. Gotową przyprawę należy przetrzymywać w szczelnym pojemniku. Świetnie posłuży jako dodatek do zup, sosów, bigosu i kapusty z grochem.

zobacz również:

Jesienne grzybobranie: co zawierają grzyby?

Sposoby na grzyby – suszenie

Duszone grzyby z papryką i cebulą

Grzyby – różne przepisy czytelników

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Leśne grzyby – różne przepisy na dania i sposoby obróbki

  1. avatar Margaretkaw pisze:

    Uwielbiam zapach i smak grzybów, najchętniej jadam sosy :)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Skutecznie nawilża, pielęgnuje i odżywia skórę, łagodzi podrażnienia
Cena:
98 zł
Piękne włosy, skóra i paznokcie
Cena:
99
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Botox na zmiany trądzikowe
Są zabiegi medycyny estetycznej które pozwolą zredukować zmiany potrądzikowe. Zabieg poprzedzają konsultacje...
Jaki sprzęt do zabudowy kuchennej
Jeśli chcecie by kuchnia była piękna, nie można też zapominać o dekoracji....
Jak leczyć AZS?
używałaś może krochmalu do kąpieli? Jak ja się cieszę, że na niego trafiłam....
Atopowe zapalenie skóry - nowe leki…
Próbowałyście krochmalu? Mój mały atopik to nie raz ma kąpiel z jego dodatkiem, fajnie...