Lemieszka z żytnią mąką

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lemieszka z żytnią mąką


Przepis z kuchni staropolskiej .Danie proste, smaczne, tanie .Można podawać jako samodzielne danie postne lub okraszoną skwarkami z zasmażaną kapustą kiszoną , albo jako dodatek do II dania .

Czas : 40 minut

Składniki :

½ kg ziemniaków
15 dag mąki żytniej ( można też robić z mąki pszennej – jest wtedy delikatniejsza )
2 łyżki masła
szczypta soli
okrasa ( podsmażone skraweczki, cebulka podsmażoną na maśle , rozpuszczone masło )

Obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki zalać osolona wodą ( tyle by przykryła ziemniaki ) i ugotować do miękkości .Odlać 1/3 wody , dodać masło – postawić na małym gazie , utłuc na rzadkie puree ( z wodą ) , zasypać mąką i ogrzewać mieszając aż mąka wymiesza się dokładnie z ziemniakami tworząc gęstą masę .Gdy mąka straci posmak surowizny nabierać łyżką maczaną w tłuszczu i układać na talerzu .Polać okrasą .
Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą lub jako dodatek do II dania .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...