Lemieszka z żytnią mąką

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lemieszka z żytnią mąką


Przepis z kuchni staropolskiej .Danie proste, smaczne, tanie .Można podawać jako samodzielne danie postne lub okraszoną skwarkami z zasmażaną kapustą kiszoną , albo jako dodatek do II dania .

Czas : 40 minut

Składniki :

½ kg ziemniaków
15 dag mąki żytniej ( można też robić z mąki pszennej – jest wtedy delikatniejsza )
2 łyżki masła
szczypta soli
okrasa ( podsmażone skraweczki, cebulka podsmażoną na maśle , rozpuszczone masło )

Obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki zalać osolona wodą ( tyle by przykryła ziemniaki ) i ugotować do miękkości .Odlać 1/3 wody , dodać masło – postawić na małym gazie , utłuc na rzadkie puree ( z wodą ) , zasypać mąką i ogrzewać mieszając aż mąka wymiesza się dokładnie z ziemniakami tworząc gęstą masę .Gdy mąka straci posmak surowizny nabierać łyżką maczaną w tłuszczu i układać na talerzu .Polać okrasą .
Podawać z zasmażaną kiszoną kapustą lub jako dodatek do II dania .

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz