Karnawał to czas szalonych imprez do białego rana, na których nie może oczywiście zabraknąć jedzenia. Przygotowując jednak karnawałowe dania, należy pamiętać o tym, aby przekąski były lekkostrawne, dzięki czemu takie jedzenie z pewnością żadnej osobie nie zaszkodzi. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się tzw. „finger food”, czyli małe przekąski, które spożywa się bez użycia sztućców oraz talerzy.
Taka forma podania i spożywania jest bardzo wygodna, ponieważ podczas karnawałowej imprezy goście mogą bez konieczności odrywania się od jedzenia czerpać przyjemność z zabawy oraz rozmowy z innymi osobami. Jeśli jednak takie przekąski okażą się niewystarczające, to można również przygotować lekkostrawne sałatki lub kremy warzywne na ciepło. Z jakich zatem ciekawych przepisów warto skorzystać, przygotowując karnawałową imprezę?
Krewetka z sałatką z owoców egzotycznych
Składniki:
10 surowych krewetek
1 owoc kaki
1 pomarańcza
1 plaster ananasa
świeża kolendra
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Owoce obrać ze skóry, pokroić w kostkę, kolendrę posiekać i wymieszać z owocami. Na patelnię wlać olej i mocno rozgrzać. Krewetki obrać ze skorupek, umieścić na rozgrzanej patelni wraz z czosnkiem i smażyć z obu stron po ok. 1 minucie, całość doprawić solą i pieprzem. Do małych naczyń (najlepiej tych przeznaczonych do serwowania finger food) włożyć niewielką ilość owocowej sałatki a jej wierzch przyozdobić 1 krewetką.
Koreczki z wędzonym łososiem
Składniki:
kilka kromek ciemnego chleba
150 g wędzonego łososia
1 awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 świeży ogórek
1 łyżeczka posiekanego koperku
kapary
Przygotowanie:
Z chleba usunąć skórki a resztę pokroić na małe kwadraciki. Awokado przekroić na pół, miąższ wydłubać do miseczki, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny. Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki. Kawałki chleba posmarować pastą z awokado, nałożyć kawałek łososia oraz plasterek ogórka. Tak przygotowaną przystawkę posypać odrobiną koperku a na szczycie umieścić kapary.
Jajka faszerowane porami i szynką
Składniki (do przygotowania 10 porcji):
10 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki oleju do smażenia
1/4 pora
1 ogórek konserwowy
150 g dowolnie wybranej szynki
3 łyżki majonezu
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane i ostudzone wcześniej jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół i wyjąć z nich żółtka. Pora pokroić na cienkie paseczki i podsmażyć go do miękkości na rozgrzanej patelni. Ogórek pokroić w drobną kostkę a szynkę w cienkie paski. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać ogórek, szynkę oraz wystudzonego pora, doprawić całość solą, pieprzem i wymieszać bardzo dokładnie z majonezem. Tak przygotowaną masą nadziewać połówki jajek i udekorować całość natką pietruszki.
Paszteciki z fetą i szpinakiem
Składniki:
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 opakowanie sera feta (pokrojonego w kostkę)
2 jajka
2 łyżki masła
sól, pieprz, zioła prowansalskie
2 opakowania ciasta francuskiego
Przygotowanie:
Szpinak roztopić w małym garnku, odparować wodę i zdjąć z ognia, gdy zacznie się gotować. 1 rozbełtane jajko dodać do szpinaku energicznie mieszając, po czym dorzucić do całości pokrojony ser feta. Tak przygotowaną mieszankę pozostawić na chwilę na rozgrzanym ogniu delikatnie mieszając do momentu ścięcia się jajka. Całość doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, przełożyć na sitko i odcisnąć nadmiar wody. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i pokroić na kwadraty, po czym brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Na tak przygotowane kwadraty nałożyć łyżkę przygotowanego wcześniej nadzienia składając całość na pół i łącząc przeciwległe boki. Powstałe w ten sposób trójkąciki posmarować resztą jajka, umieścić na blaszce i piec w piekarniku przez ok. 10 minut.
Przekąska z szynki parmeńskiej i mozzarelli
Składniki:
35 małych kulek mozzarelli
100 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
szczypta chili w proszku
sól i pieprz do smaku
15 plastrów szynki parmeńskiej (przekrojonej wzdłuż, na pół)
1 pęczek świeżej bazylii
Przygotowanie:
Do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, drobno posiekaną czerwoną paprykę, chili, sól i pieprz do smaku. Tak przygotowaną marynatą zalać kuleczki mozzarelli i wstawić do lodówki. Po ok. 30 minutach mozzarellę odcedzić z marynaty a każdą kulkę razem z listkiem bazylii owinąć plastrem szynki parmeńskiej. Całość zabezpieczyć wykałaczką.
Faszerowane pomidory
Składniki:
4 średniej wielkości pomidory
200 g tłustego białego sera
3 łyżki śmietany 12%
1 pęczek dymki
4 rzodkiewki
1 zielony ogórek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory umyć pod bieżącą wodą, odciąć czubki i wydrążyć miąższ. Biały ser zmiksować na puszystą masę, dodać śmietanę oraz przyprawy. Dymkę dokładnie opłukać i posiekać a ogórka i rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Warzywa dodać do zmiksowanego sera dokładnie mieszając. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić pomidory. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni a pomidory umieścić na blaszce wyłożonej papierem i piec przez ok. 20 minut.