Lekki deser- ptasie mleczko

10 lipca 2014, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

Oto przepis na pyszne, lekkie i puszyste „ptasie mleczko”.

Składniki na deser:

– puszka mleka skondensowanego niesłodzonego lub słodzonego (ja wolę niesłodzone)
– 3 galaretki o dowolnym smaku
– rodzynki

Wykonanie:

Mleko wstaw do lodówki na godzinkę. W tym czasie rozpuść 2 galaretki w dwóch szklankach wrzątku i odstaw do przestudzenia. Rodzynki należy sparzyć. Trzecią galaretkę rozpuść według przepisu podanego na opakowaniu i także odstaw do ostygnięcia. Mleko wlej do wysokiej miski i ubijaj 2 minuty. Następnie dalej ubijając dodawaj stopniowo zimne galaretki ( 2 rozpuszczone). Gdy już powstanie gęsta pianka, należy wyłożyć ją do pucharków. Rodzynkami posyp wierzch każdego pucharka, a następnie polej tężejącą galaretką. Tak przygotowany deser odstaw do lodówki na 1,5 godziny.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Wczesne truskawki niezdrowe?
Wiadomo, że aby szybko urosły w tunelu foliowym czy szklarni, są faszerowane chemią...
Podwyżki opłat sanatoryjnych
Co to za opłaty, 200-300 zł za kilkanaście dni wczasów? Często nie jeżdżą...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Już widzę, jak dziadkowie w kurnych chatkach na wsi inwestują w panele... Zostawią...
W jakiej pozycji spać?
Ja śpię na plecach na wznak, bo mi tak wygodnie;)