Lekka zupa z fasolki szparagowej

13 marca 2022,
dodał: Iwona Marczewska
Artykuł zewnętrzny

Warzywa strączkowe to jedne z najbardziej cenionych pod względem odżywczym roślin. Wiedzą o tym nie tylko wegetarianie. Jednym z tych, po które sięgamy najchętniej, jest zielona i żółta fasolka szparagowa. Pięknie prezentuje się na talerzu jako dodatek, ale można z niej przygotować także potrawy, w których gra pierwszoplanową rolę. Co więcej, doceniano jej zalety już 7000 lat temu w odległej Ameryce, gdzie hodowali ją Indianie.
Żółta ma więcej potasu i fosforu, a zielona witaminy A i kwasu foliowego. Obie smakują doskonale, na przykład w zupie, na którą dziś zapraszamy.

 

                                                              Składniki (5 porcji):

– 200 g fasolki świeżej lub mrożonej (najlepiej w obu kolorach),
– 1/2 dużej marchewki,
– 1/2 cebuli,
– 30 g pora,
– 40 g korzenia selera,
– 60-80 g serka topionego (kremowy, cheddar lub szczypiorkowy),
– 1250 ml wody,
– 90 g makaronu razowego,
– łyżeczka masła,
– 1/2 łyżeczki suszonego koperku,
– 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
– 1 łyżeczka majeranku,
– 1/3 łyżeczki curry,
– pieprz czarny,
– 2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

Fasolkę pokroić na kawałki długości mniej więcej 2 cm. Marchew i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora posiekać w półkrążki lub ćwierćkrążki. Warzywa ugotować w 1250 ml wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Osobno ugotować makaron razowy. Gdy warzywa będą już prawie gotowe, odlać część wody i zmiksować z nią serek topiony. Dodać do gotującej się zupy i doprawić ziołami, przyprawami i sosem sojowym. Po ugotowaniu dodać również podsmażoną cebulkę i wymieszać. Podawać z makaronem.

Czy też macie w swoich sekretnych przepisach lekkie, niskokaloryczne zupy?



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.