Leczo na różne sposoby – przepisy
Leczo to danie, którego przedstawiać nie trzeba chyba nikomu. Pochodzi z Węgier, gdzie podawane jest w formie warzywnego ragout, przyrządzonego ze świeżych pomidorów, papryki, z dodatkiem podsmażonej cebuli.
Charakterystyczny smak tego przysmaku zawdzięcza się sproszkowanej papryce. Na Węgrzech potrawa ta serwowana jest częściej jako dodatek do mięsa niż podawane solo. Na gruncie polskim przyjęła się znakomicie, jednakże w nieco innej odsłonie – w postaci licznych wariacji. W odróżnieniu od typowo węgierskiego przepisu, leczo serwowane w naszym kraju wykorzystuje warzywa sezonowe, takie jak cukinia czy patison. To co łączy obie wersje, to fakt, że leczo to pyszne danie jednogarnkowe, które stanowi urozmaicenie naszego codziennego jadłospisu, a dzięki licznym możliwościom jego podania, nigdy się nie znudzi.
Leczo z wędzonymi kiełbaskami
Składniki:
– 3 cebule pokrojone w półksiężyce
– 2 czerwone papryki pokrojone w krótkie paski
– 1 żółta papryka pokrojona w krótkie paski
– 1 zielona papryka pokrojona w krótkie paski
– 3 peklowane lub wędzone kiełbaski
– 400 g posiekanych pomidorów z puszki
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki keczupu
– 1 łyżka słodkiej papryki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć i mieszać do miękkości i półprzezroczystości. Paprykę przełożyć do garnka, wlać trochę wody, przykryć i gotować na wolnym ogniu. Gdy cebula będzie gotowa, dodać paprykę i dobrze wymieszać. Kiełbasę pokroić na małe kawałki. Wrzucić na tę samą patelnię, na której smażono cebulę. Na średnim ogniu zrumienić kawałki kiełbasy ze wszystkich stron, a następnie włożyć na patelnię z papryką i cebulą. Dodać trochę więcej wody. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 min., aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory, przecier pomidorowy i keczup. Dodać czosnek, paprykę, sól i pieprz. Dusić delikatnie przez co najmniej 10 min.
Leczo z mięsem gulaszowym
Składniki:
– 1 duża cukinia, lub 2-3 małe, pokrojone w kostkę
– 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę
– 1 cebula, pokrojona w kostkę
– 1 chilli, bez pestek, drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
– 100 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę
– 200 g mięsa gulaszowego
– 400 g puszka krojonych pomidorów (lub 3-4 świeże pomidory)
– 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
– cukier, sól, pieprz, papryka ostra
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 listki laurowe
Przygotowanie:
W większym rondlu podsmażyć do zarumienienia boczek, kiełbasę i mięso. Następnie dodać paprykę, cukinię, cebulę, chilli i czosnek i podsmażyć wszystko razem na średnim ogniu przez około 15 min. Dodać pomidory, 1/2 szklanki wody, koncentrat, zioła, ziele angielskie, liście laurowe i doprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować przez kolejne 15-20 min. aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku.
Leczo z mięsem mielonym
Składniki:
– 500 g mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej, szynki lub indyka)
– 2 łyżki oliwy
– 1 cebula
– 3 papryki (np. w 3 kolorach lub tylko czerwone)
– 1 zielona i 1 żółta cukinia lub tylko w jednym kolorze (ok. 1 kg)
– 1/2 papryczki chili
– 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku + szczypta ostrej
– 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów
– 250 ml passaty pomidorowej (przecieru z butelki lub kartonu)
– opcjonalnie – świeże zioła np. estragon, bazylia
Przygotowanie:
W głębokiej i dużej patelni lub szerokim garnku na 1 łyżce oliwy dokładnie obsmażyć mielone mięso, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Dodać kolejną łyżkę oliwy oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę papryki a po chwili pokrojone w kosteczkę cukinie. Dodać przepołowioną papryczkę chili, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 10 min. W międzyczasie dodać paprykę w proszku. Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki usuwając twarde szypułki. Usunąć nasiona i sok, miąższ pokroić w kostkę. Miąższ pomidorów lub pomidory z puszki dodać do naczynia z warzywami i gotować przez 5 min. od czasu do czasu mieszając. Dodać passatę pomidorową i gotować przez 5 min. Na koniec wymieszać z posiekanym estragonem jeśli używamy (2 łyżki) i listkami bazylii (kilkanaście listków).
Leczo z bakłażanem i kiszonymi ogórkami
Składniki:
– 1 papryka czerwona, zielona i żółta
– 1 bakłażan
– 1 cukinia
– 2 puszki pomidorów
– 2 świeże pomidory
– 1 czerwona cebula
– 4 ogórki kiszone
– 250 g kiełbasy śląskiej
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól (do smaku)
– pieprz (do smaku)
– papryka chili mielona (do smaku)
– papryka słodka mielona (do smaku)
– papryka ostra mielona (do smaku)
– bazylia (do smaku)
– tymianek (do smaku)
Przygotowanie:
Umyć wszystkie warzywa. Pokroić paprykę, bakłażana, cukinię i ogórki w połówki krążków. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na woku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucić cebulę. Podsmażać aż stanie się szklista. Dodać do cebuli kiełbasę, a gdy się zarumieni, dodać paprykę. Dokładnie wymieszać i smażyć około 5 min. Dodać bakłażana i cukinię. Smażyć kolejne 5 min. Przełożyć wszystko do garnka. Dodać ogórki i pomidory. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, bazylią, papryką słodką, chili i ostrą. Przecisnąć czosnek i wrzucić go do garnka. Całość wymieszać. Gotować przez około 15 min.
Leczo z pieczarkami i wołowiną
Składniki:
– 100 g chorizo pokrojonego w kostkę
– 600 g mięsa wołowego gulaszowego, pokrojonego w kostkę
– 1 cebula, pokrojona w kostkę
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1 papryka, pokrojona w grubą kostkę
– 2 papryczki chilli, drobno posiekane
– 200 ml bulionu drobiowego
– 200 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
– 2 małe cukinie, pokrojone w grubą kostkę
– 400 g puszka krojonych pomidorów
– sól, pieprz, cukier do smaku
– liść laurowy, ziele angielskie
– olej do smażenia
Przygotowanie:
W większym rondelku rozgrzać na większym ogniu 2 łyżki oleju, włożyć chorizo i wołowinę i podsmażać z każdej strony do zarumienienia. Następnie dodać cebulę, podsmażać do zeszklenia i wrzucić paprykę, chilli i czosnek i podsmażać przez 2-3 min. mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać bulion, liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20 min., mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodać pomidory, cukinię i pieczarki i gotować kolejne 30 min. na małym ogniu pod przykryciem, także mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawić całość do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Leczo wegetariańskie
Składniki:
– 1 cebula (110 g)
– 1 cukinia (350 g)
– 2 ząbki czosnku (15 g)
– 1/2 marchwi (60 g)
– 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
– 3 sztuki papryki (690 g)
– 500 g pomidorów w puszce (400 g)
– 1 łyżka przecieru pomidorowego (25 g)
Przygotowanie:
Pokroić marchew, cukinię oraz papryki w kostkę. Rozgrzać w średniej wielkości rondelku olej. Dołożyć cebulę i czosnek, dusić kilka minut. Dołożyć pokrojone warzywa. Doprawić do smaku. Dusić kilka minut na małym ogniu. Następnie dodać pomidory z puszki. Poczekaj, aż sos zacznie wrzeć. Przyprawić, dodać łyżkę koncentratu i dusić jeszcze około 20 min.
Leczo z kiełbaskami
Składniki:
– 150 g kiełbasy żywieckiej
– 2 kiełbaski śląskie
– 3 parówki
– 3 frankfurterki
– 1 cebula
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka zielona
– 1 papryka żółta
– 1 patison
– 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 3 ząbki czosnku
– mielona papryka ostra
– mielone chili
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię. Warzywa umyć. Patisona (lub cukinię) pokroić w talarki, a paprykę w grubszą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodać cukinię i dalej podsmażać. Po chwili dodać paprykę. Całość podlać wodą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Wszystkie rodzaje kiełbasek pokroić w grubszą kostkę lub talarki. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć kiełbaski. Do warzyw dodać drobno posiekany czosnek i podsmażone kiełbaski. Po chwili dodać pomidory z puszki i koncentrat. Doprawić leczo mieloną papryką, chili, solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i jeszcze chwilę dusić.
Leczo z dynią i cieciorką
Składniki:
– 2 łyżki oliwy
– 1 cebula
– 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
– 500 g dyni
– 1 czerwona papryka
– 1 mała cukinia (250 g)
– 1 mały patison lub cukinia jak wyżej (250 g)
– ostra papryczka (ilość do smaku)
– 250 ml wrzącej wody
– 600 g świeżych pomidorów
– sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki w proszku
Przygotowanie:
W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać drugą łyżkę oliwy i wsypać soczewicę, następnie dodawać po kolei pokrojone warzywa, w międzyczasie co chwilę je mieszając: w pierwszej kolejności obraną i pokrojoną w kostkę dynię, później paprykę, cukinię, obranego ze skórki i pokrojonego kabaczka lub patisona, na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili. Doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i zalać wodą. Zagotować, w międzyczasie obrać i pokroić w kosteczkę pomidory. Dodać do potrawy 2/3 pokrojonych pomidorów a resztę zmiksować blenderem i również dodać do garnka z warzywami. Wymieszać, zagotować. Gotować przez około 15 min. aż warzywa będą miękkie.
Leczo z kurczakiem
Składniki:
– 2 czerwone papryki
– po 1 papryce żółtej i zielonej
– 2-3 nieduże cukinie
– 250-300 g pieczarek
– po 1 czerwonej i zwykłej cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 1 kartonik pokrojonych pomirów bez skóry lub przecieru pomidorowego
– 2 piersi z kurczaka lub ok 350-400 g fileta z indyka
– 1-2 łyżki oleju rzepakowego
– 2-3 liście laurowe
– 4-5 ziaren ziela angielskiego
– sól, pieprz, oregano, mielona słodka papryka
Przygotowanie:
Papryki i cukinię opłukać pod bieżącą wodą, z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, cukinię pokroić w talarki lub półtalarki. Warzywa wrzucić do dużego garnka, zalać 1/4 szklanki wody, dodać pół łyżeczki soli i dusić pod przykryciem. Cebule obrać, czerwoną pokroić w półtalarki i dodać bezpośrednio do duszących się warzyw, białą pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju razem z drobno posiekanym czosnkiem. Warzywa w garnku zalać pomidorami, dodać ziele angielskie i liście laurowe, wymieszać. Mięso opłukać, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni z cebulą. Pieczarki obrać, pokroić w talarki, wrzucić na patelnię, przykryć. Gdy pieczarki się podduszą, a mięso będzie miękkie, dodać składniki do warzyw w garnku. Wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem oregano i słodką papryką.
Leczo z fasolką szparagową
Składniki:
– 750 g fasolki szparagowej
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 450 g cienkiej kiełbasy
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
– 2 czerwone papryki
– 4 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej papryki
– sól i pieprz
– olej do smażenia
– 1,5-2 szklanki wody
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, paprykę w paski. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki i pokroić ją na 2-3 części. Na patelni podsmażyć kiełbasę, przełożyć ją do większego garnka. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotową cebulę przełożyć do garnka. Dodać paprykę i fasolkę, pomidory z puszki, koncentrat, całość podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości fasoli. W między czasie dodać przyprawy.
Leczo z dynią
Składniki:
– 700 g obranej i oczyszczonej z pestek dyni
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka zielona
– 400 g pomidorów (2 duże pomidory)
– 1 cebula
– 70 g kiełbasy
– sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 listki laurowe
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, ciągle mieszając, aby się nie przypaliła. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę papryki i dusić kilka minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory. Wrzucić listki laurowe i ziela angielskie. Dusić około 10 min., tak aby dynia zmiękła. Doprawić sporą ilością papryki słodkiej, odrobiną ostrej, solą i ewentualnie pieprzem do smaku. Wyjąć listki laurowe i zielna angielskie.
Leczo warzywne
Składniki:
– 2 marchewki
– 1 pęczek pietruszki
– 1/2 selera
– 3 ziemniaki
– 1 cebula
– 3 papryki
– 1 puszka pomidorów krojonych
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1/2 patisona
– 1 mała cukinia
– 1 listek laurowy
– 1 szczypta pieprzu w ziarnach
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 1 łyżka papryki ostrej
– 1 łyżka papryki słodkiej
Przygotowanie:
Obrać wszystkie warzywa. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Ziemniaki, selera, cebulę, papryki, patisona i cukinię pokroić w kostkę. W dużym garnku podsmażyć warzywa od najtwardszych – marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, papryka, cebula, patison, cukinia. Po kilku minutach do warzyw dodać pomidory z puszki oraz przyprawy – listek laurowy, 4 kulki pieprzu w ziarnach, papryki w proszku ( pół łyżeczki każdej z nich). Przykryć i dusić powoli ok 15 min. Po tym czasie dodać wodę, koncentrat pomidorowy oraz wcisnąć czosnek. Dusić jeszcze kilka minut – aż zmiękną najtwardsze warzywa.
Leczo w patisonach
Składniki:
– 3-4 młode patisony
– 2 małe cukinie
– 3 pomidory
– mięso mielone
– 1 ząbek czosnku i 1 cebula
– 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
– 1 czerwona papryka
– bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, a miąższ pokroić w kostkę. Cukinię obrać i pokroić. Oczyścić paprykę i pokroić w kostkę. Patisony umyć, ściąć górną część, usunąć miąższ i pestki. Zapiekać, natłuszczając wewnątrz i na zewnątrz olejem lub obgotować krótko w osolonej wodzie i osączyć. Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oleju, dodać mielone mięso, a następnie pokrojone warzywa, doprawić i udusić. Patisony nafaszerować przygotowanym leczo, jeśli nie były gotowane – piec ok. 15 min. w 180ºC.
Zobacz również:
-
Co można zrobić z kalafiora?
-
Różne dania z avocado
-
Cykoria, różne sposoby przygotowania
-
Krewetki: różne sposoby przyrządzania