Grillowany kurczak z grzybami i figami
Składniki:
1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
2 piersi z kurczaka
2 szklanki grzybów (mieszane)
4 świeże figi
4 plasterki boczku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
2 piersi z kurczaka
2 szklanki grzybów (mieszane)
4 świeże figi
4 plasterki boczku
Przygotowanie:
Wymieszać sok z cytryny, olej, oregano, czosnek, sól, pieprz i dodać kurczaka, pieczarki, figi. Marynować ok. 20 min. Grillować kurczaka przez ok. 5 min. z każdej strony. Zdjąć kurczaka z grilla i pokroić na kawałki. Grillować grzyby, obracając od czasu do czasu, aż zbrązowieją i zmiękną (ok. 6 min.). Figi grillować przez 1 min. z każdej strony, a boczek ok. 30 sekund. Wymieszać składniki i podawać ciepłe.