Kurczak w miodzie

17 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

wersja numer 1

składniki:

– 1,5 kg kurczaka

– 3 łyżki masła

– 4 łyzki miodu

– sok z cytryny

– pół łyżeczki startej gałki muszkatałowej

– pieprz – sól

wykonanie:

Kurczaka opłukać, odciąć skrzydła, natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny, stopić masło, wymieszać z miodem i gałką muszkatałową, po czym wysmarować kurczka tą zaprawą z zewnatrz oraz wewnątrz. Włozyć kurczaka do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą częścią marynaty i podlać 1/2 szklanki wody, wstawić do nagrzanego do temp. 190 stopni C piekarnika i piec 90 minut. Dekorowac cząstkami cytryny.

wersja numer 2

składniki:

– kurczak około 1,2 kg

– 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

– 2 łyżeczki sosu sojowego

– sól, pieprz

– łyżka oleju

– 5 łyżek miodu

– 2 cytryny

Sprawionego kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na porcje, skropić sosem sojowym i natrzeć solą i pieprzem oraz rozmarynem. Cytryny myjemy i przelewamy wrzątkiem. Jedną cienko obieramy, a z drugiej ścieramy na tarce skórkę i mieszamy z miodem.Porcje ułożyć w płaskim naczyniu, zalać miodem i cytryną, naczynie przykryć i wstawić  do lodówki na 3 godziny. Wyjąc mięso z marynaty, ułożyć w posmarowanej olejem brytfannie, wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia polewać gorącym sosem. Podawać z ryżem na sypko i surówką.