Kurczak w miodzie
wersja numer 1
składniki:
– 1,5 kg kurczaka
– 3 łyżki masła
– 4 łyzki miodu
– sok z cytryny
– pół łyżeczki startej gałki muszkatałowej
– pieprz – sól
wykonanie:
Kurczaka opłukać, odciąć skrzydła, natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny, stopić masło, wymieszać z miodem i gałką muszkatałową, po czym wysmarować kurczka tą zaprawą z zewnatrz oraz wewnątrz. Włozyć kurczaka do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą częścią marynaty i podlać 1/2 szklanki wody, wstawić do nagrzanego do temp. 190 stopni C piekarnika i piec 90 minut. Dekorowac cząstkami cytryny.
wersja numer 2
składniki:
– kurczak około 1,2 kg
– 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
– 2 łyżeczki sosu sojowego
– sól, pieprz
– łyżka oleju
– 5 łyżek miodu
– 2 cytryny
Sprawionego kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na porcje, skropić sosem sojowym i natrzeć solą i pieprzem oraz rozmarynem. Cytryny myjemy i przelewamy wrzątkiem. Jedną cienko obieramy, a z drugiej ścieramy na tarce skórkę i mieszamy z miodem.Porcje ułożyć w płaskim naczyniu, zalać miodem i cytryną, naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny. Wyjąc mięso z marynaty, ułożyć w posmarowanej olejem brytfannie, wstawić do piekarnika i piec 45 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia polewać gorącym sosem. Podawać z ryżem na sypko i surówką.