Kurczak po andaluzyjsku

17 marca 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

– kurczak (około 1,5 kg)
– 15 dag szynki lub chudego bekonu
– 2 straki czerwonej i zielonej papryki
– 8 pomidorów
– 2 duże cebule
– 4 ząbki czosnku
– łyzka czarnych i zielonych oliwek
– 4 łyżki oliwy
– łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz

Umytego kurczaka (lub same udka) skropic sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu, w rondlu mocno rogrzac oliwę, zrumienić na niej kurczaka ze wszystkich stron, wyjąć, a na oliwę wrzucić drobno posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną w paseczki paprykę i szynkę. Dusić, mieszając na małym ogniu około 5 minut, po czym dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, wymieszać, zwiększyć płomień aby odparował sos, przykryc i dusic do miękkości na wolnym ogniu około 40 minut.Pod koniec duszenia dodać wydrylowane oliwki.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz