Kujawskie przysmaki

12 czerwca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Region Kujaw nie do końca kojarzy się z lokalnymi potrawami. Jest to jednak jeden z najbardziej rozwiniętych regionów pod względem potraw i kuchennych eksperymentów. Z niego bowiem wywodzą się m.in. toruńskie pierniki, żurek kujawski, kluski ziemniaczane, smażona ryba w occie, gęsina kołudzka czy też czernina. Mało kto wie też, że toruńskie pierniki w średniowieczu stanowiły składnik rozmaitych potraw. Ze względu na swoją słodko – pikantną nutę wykorzystywane były jako główny składnik sosów, panierki oraz jako przyprawa do licznych dań. Natomiast żurek kujawski powstaje na naturalnym zakwasie z mąki żytniej, która zalana jest przygotowaną, ciepłą wodą.

Piernik, sam w sobie, kojarzy się ze świętami i chłodnymi dniami. Jednak nie do końca tak musi być. Może to być także jedno z lepszych ciast na wakacje!

Piernik na wakacjach

Składniki:
50 dkg mąki,
1 szklanka jasnego miodu
4 jajka,
3/4 szklanki cukru,
25 dkg miękkiego masła,
0,5 kg truskawek
2 galaretki malinowe
2 łyżeczki przyprawy do pierników,
1 łyżeczka sody,

Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z cukrem i stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dolać do masy miód i dodać przyprawę do piernika. Wymieszać mąkę z sodą i stopniowo przesiać do masy. Mieszać należy delikatnie i ostrożnie, aby nie powstały żadne grudki. Na koniec należy dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Najlepiej całość mieszać drewnianą łyżką niż mikserem. Na koniec dodać na wierzch truskawki (część można zostawić na później).
Okrągłą foremkę o średnicy 24 cm należy posmarować tłuszczem. Piec w temperaturze 200°C około 50-55 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, gdy ciasto ostygnie, zalać galaretką malinową i dodać resztę truskawek. Wstawić do lodówki i czekać, jak galaretka stężeje. Podawać można z bitą śmietaną i lodami.

kujawskie przysmaki
Przepis ten jest bardzo dobry również na Święta. Tylko wtedy bez truskawek i galaretki. Po wyjęciu z piekarnika, szczelnie się go owija i odkłada na 3 tygodnie w ciemnym miejscu o temperaturze pokojowej. Po upływie czasu przełożyć ciasto powidłami śliwkowymi albo budyniem.
Smak piernika z truskawkami jest wyjątkowy. Jeśli natomiast wybieracie się do Torunia to koniecznie musicie skosztować oryginalnych toruńskich pierników. Zdecydowanie lepsze jest to niż popularne i powszechne wszędzie hamburgery, zapiekanki czy pizza w Toruniu.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Kujawskie przysmaki

Dodaj komentarz