Czosnek na lato!

12 czerwca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Astronomiczne lato zbliża się do nas wielkimi krokami, chociaż za oknem nie do końca go widać. Gdy jest ciepło, nie zawsze ma się ochotę na ciężkie obiady a’la kotlet schabowy z ziemniakami. Bardzo dobrym rozwiązaniem na ten czas jest kuchnia włoska i jej letnie propozycje.
Wydawać by się mogło, że czosnek najlepszy jest na zimę, gdyż zwalcza przeziębienie i pomaga przy infekcjach i grypie. Jednak jest to doskonały dodatek do letnich, lekkich potraw. Szczególnie w kuchni włoskiej. Do tego jest świetnym przeciwutleniaczem! Czosnek jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób chorujących na cukrzycę oraz cierpiących na zgagę i wzdęcia. Zresztą, kto powiedział, że nie choruje się latem?

Makaron ze świeżymi pomidorami

Składniki:
paczka makaronu spaghetti
6 świeżych pomidorów (jeśli będą to gargamele to 3)
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
świeża bazylia i pietruszka
oliwa z oliwek do smażenia
sól i pieprz
Zasada jest bardzo prosta. Makaron gotujemy al dante, na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy posiekane (ale nie przeciśnięte przez praskę!) ząbki czosnku oraz posiekaną papryczkę. Dokładamy pokrojone w drobną kostkę pomidory i smażymy aż pomidory przejdą zapachem papryki i czosnku. Gdy już pomidory zmiękną dodajemy ugotowany makaron. Wszystko mieszamy i posypujemy posiekaną bazylią oraz pietruszką. Na koniec można posypać serem, ale nie trzeba. Danie dla 4 osób. Potrawę, ze względu na ilość, najlepiej przygotowywać w woku albo głębokiej i dużej patelni.

Bruschetta czosnkowa z rozmarynem
Składniki:
8 kromek bagietki albo ciemnego pieczywa lub bułki
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 gałązki rozmarynu
sól i pieprz dla smaku
ocet balsamiczny

Kroimy bagietkę na 8 kromek albo więcej (w zależności od apetytu). Nakładamy posiekany czosnek i polewamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. W tym czasie możemy podsmażyć pokrojone gałązki rozmarynu w oliwie. Na talerzu kładziemy zapieczone bagietki, posypujemy rozmarynem i polewamy octem balsamicznym.
Takich włoskich specjałów, pełnych świeżości i lekkości nie zapewni żadna restauracja czy pizzeria w Krakowie, Warszawie, Gdańsku ani żadnym innym mieście! Najlepsze letnie smaki wywodzą się z domu! Smacznego!

Kräuterbaguette



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Czosnek na lato!

  1. avatar Margaretkaw pisze:

    Prosty i na pewno bardzo smaczny przepis :)

Dodaj komentarz