Kugiel
składniki:
* ziemniaki 4.5 4.5 kg
* mąka 20 20 dag
* cebula 2 2 szt.
* żeberka wieprzowe 1.5 1.5 kg
* jaja kurze całe 3 3 szt.
* pieprz 1 1 łyżka
* papryka 1 1 łyżeczka
* smalec 1 1 łyżka
* oliwa 1 1 łyżka
* sól 1 1 łyżeczka
1. Zetrzeć ziemniaki, nie odcedzać. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, pieprz, starte cebule, wszystko dokładnie wymieszać.
2. Układać w natłuszczonym dużym, głębokim garnku na przemian warstwami: warstwa masy ziemniaczanej ? warstwa pokrojonych w kawałki żeberek.
3. Pieczemy w piecyku gazowym lub elektrycznym w temperaturze 200 stopni ok. 3 – 4 godzin pod przykryciem, później odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 1 – 1,5 godz. W nieco niższej temperaturze (ok. 180 stopni ).
4. Gotowa potrawa winna mieć w miarę trwałą, zbliżoną do placków ziemniaczanych konsystencję.
5. Wlewamy całość do garnka lub do brytfanki ( ja zawsze tak robię )
Ten przepis jest w moim regionie bardzo znany. Bardzo dobrze smakuje i wygląda apetycznie. :)