Kugiel

9 kwietnia 2011, dodał: karole3ka
Artykuł zewnętrzny


składniki:

* ziemniaki 4.5 4.5 kg
* mąka 20 20 dag
* cebula 2 2 szt.
* żeberka wieprzowe 1.5 1.5 kg
* jaja kurze całe 3 3 szt.
* pieprz 1 1 łyżka
* papryka 1 1 łyżeczka
* smalec 1 1 łyżka
* oliwa 1 1 łyżka
* sól 1 1 łyżeczka

1. Zetrzeć ziemniaki, nie odcedzać. Do masy dodać mąkę, jaja, sól, pieprz, starte cebule, wszystko dokładnie wymieszać.
2. Układać w natłuszczonym dużym, głębokim garnku na przemian warstwami: warstwa masy ziemniaczanej ? warstwa pokrojonych w kawałki żeberek.
3. Pieczemy w piecyku gazowym lub elektrycznym w temperaturze  200 stopni ok. 3 – 4 godzin pod przykryciem, później odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 1 – 1,5 godz. W nieco niższej temperaturze (ok. 180 stopni ).
4. Gotowa potrawa winna mieć w miarę trwałą, zbliżoną do placków ziemniaczanych konsystencję.
5. Wlewamy całość do garnka lub  do brytfanki ( ja zawsze tak robię )

Ten przepis jest w moim regionie bardzo znany. Bardzo dobrze smakuje i wygląda apetycznie. :)



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...