Prażonki

9 kwietnia 2011, dodał: Antalis
Artykuł zewnętrzny

Ktoś pomyśli „co za banał” – zanim jednak wydacie wyrok – wypróbujcie a będziecie zaskoczeni :) Smak inny niż placki ziemniaczane.

składniki:

1 kg ziemniaków
smalec
cebula
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki trzemy na tarce (jak drobno to już nasza decyzja), odlewamy powstały sok (ale nie odciskamy nadmiaru ), dodajemy cebulę startą na najdrobniejszych okach a także sól i pieprz. Na dużej ( najlepiej teflonowej ) patelni rozpuszczamy ok 2 łyżki smalcu i na nim prażymy ziemniaki ciągle mieszając – całość będzie gotowa gdy ziemniaki będą miękkie więc trzeba co jakiś czas próbować. Podajemy z pieczenią lub roladami, sosem i sałatka/surówką.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz