Krokiety z mięsem i z czerwonym barszczem
Artykuł zewnętrzny
Przygotowujemy naleśniki: mieszamy szklankę mleka, szklankę wody mineralnej gazowanej, 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczyptę soli, dokładnie mieszamy trzepaczką. Smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy 0,50 kg mięsa mielonego i rozdrabniamy go widelcem. Przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Pod koniec smażenia wbijamy jedno jajko i mieszamy dokładnie, aby jajko się ścięło i mięso mielone przez to się nie rozlatuje. Na przygotowane wcześniej naleśniki nakładamy farsz, zawijamy naleśnik z jednej i z drugiej strony w formie krokieta. Obtaczamy krokiet w jajku i bułce tartej, smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Można podawać z barszczem czerwonym.