Kremowe zupy jesienne top 5 przepisów! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kremowe zupy jesienne top 5 przepisów!

12 listopada 2023, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jesień to czas, kiedy częściej niż zwykle sięgamy po ciepłe, pożywne potrawy. Talerz kremowej zupy to idealny towarzysz długich wieczorów, gdy za oknem króluje plucha i jesienne ciemności. Oto 5 ciekawych i prostych propozycji, które warto samodzielnie przygotować.

kremowe zupy

Szukając składników do Twojej zupy, skorzystaj z promocji na wybrane przez Ciebie artykuły! Gazetki promocyjne to nie tylko sposób na zaoszczędzenie kilku złotówek, ale także przydatne źródło inspiracji, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad.

1. Zupa krem z dyni

Łatwa i delikatna, kremowa zupa z dyni to klasyka znana w wielu domach. Gdy raz pojawi się w Twoim talerzu, z pewnością będzie jego częstym gościem.

zupa dyniowa

Składniki (4 porcje)

  • 500 g dyni
  • cebula
  • 1 l bulionu
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta tymianku
  • kilka nasion kolendry
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz do smaku

Obierz cebulę i pokrój ją na drobną kostkę, następnie podsmaż ją w garnku na maśle klarowanym. Wydryluj miąższ z dyni i również chwilę podsmaż. Zalej całość bulionem (mięsnym lub warzywnym) i doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i gotuj na delikatnym ogniu do miękkości kawałków dyni. Zmiksuj zawartość dania za pomocą blendera. Podawaj z odrobiną śmietany.

2. Zupa krem z ziemniaków

Ten przepis świetnie nadaje się jako obfita przystawka lub właściwy posiłek. Pikantna zupa krem z ziemniaków zachwyci swoją prostotą i doda mnóstwa energii.

zupa z ziemiaków

Składniki (4 porcje)

  • 400 g ziemniaków
  • 4 papryczki chili
  • 1 l wody lub bulionu
  • kostka rosołowa 
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • posiekany pęczek pietruszki
  • 0,25 l śmietany do zup
  • sól, pieprz do smaku

Obierz ziemniaki, pokrój je w grubą kostkę i ugotuj w dużym garnku. W tym czasie podsmaż papryki pokrojone w cienkie paski i pozbawione pestek. Dodaj paprykę i domową kostkę rosołową do ugotowanych ziemniaków. Gotuj przez 15 minut. Zmiksuj całość za pomocą blendera i wlej śmietanę. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj. Podawaj z posiekaną pietruszką.

3. Zupa krem ze szpinaku

Ta aksamitna zupa rozpływa się w ustach i zadowoli nawet największych smakoszy. Doskonała propozycja dla fanów szpinaku.

zupa krem ze szpinaku

Składniki (4 porcje)

  • 600 g świeżego szpinaku
  • 150 g włoszczyzny (por, seler, marchew)
  • 300 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • łyżka orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • 400 ml wody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Umyj szpinak w zimnej wodzie i posiekaj na drobniejsze części. Z resztę warzyw uczyń tak samo. Podsmaż całość na maśle do przyrumienienia i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem przez kwadrans. Użyj blendera i dokładnie zmiksuj zawartość garnka. Dodaj całe orzeszki. Każdą porcję ozdób kleksem śmietany.

4. Zupa krem z kukurydzy

Ten przepis jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale także niesamowicie smaczny. Warto spróbować tę zupę także w wersji na ostro, z dodatkiem pieprzy cayenne.

zupa krem z kukurydzy

Składniki (4 porcje)

  • 2 cebule
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany
  • 200 ml bulionu
  • 500 ml wody
  • ½ średniego pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 marchew
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli i cukru

Podsmaż warzywa na maśle i dodaj pozostałe składniki oprócz śmietany. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie wyłów stałe elementy sitkiem i podsmaż je na patelni. Wrzuć wszystko z powrotem do garnka i zmiksuj blenderem. Dodaj śmietanę i wymieszaj całość cały czas gotując. Udekoruj całymi ziarnami słodkiej kukurydzy.

5. Serowa zupa krem

Kremowa zupa serowa zachwyci Cię swoją delikatną konsystencją. To idealny sposób na poprawę humoru w czasie jesiennej chandry. Do tego przepisu nie będziesz potrzebować blendera.

zupa krem serowa

Składniki (4 porcje)

  • 60 g mąki
  • 50 g masła
  • 0,125 l białego wina
  • 250 ml bitej śmietany
  • 140 g tartego sera pleśniowego (można zastąpić serem topionym)
  • 0,5 l bulionu

Roztop masło w rondelku i krótko podsmaż mąkę. Gdy zasmażka delikatnie nabierze koloru, dodaj białe wino i wymieszaj całość. Zdejmij garnek z ognia i pozwól ostygnąć jego zawartości. Następnie dodaj śmietanę oraz bulion, całość dobrze wymieszaj. W tym czasie możesz przygotować ser – zetrzyj go lub posiekaj na drobne kawałki. Postaw garnek z powrotem na kuchence i ustaw średni ogień. Wrzuć do środka ser i mieszaj, aby dobrze się pościł. Dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut. Zupę najlepiej podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

 

zobacz również:

Top 3 zupy na odchudzanie

Zielone zupy i kremy – 20 super przepisów!

Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...