Kremowe puree z buraka i kopytka buraczane
Artykuł zewnętrzny
Kopytka:
1 duży burak
1kg ziemniaków
2-3 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
pieprz, sól
Ziemniaki i buraka ugotować, wystudzić i ugnieść, lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąki, jajko, sól i pieprz. Ugnieść dokładnie. W razie potrzeby dodać mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować do czasu aż wypłyną na powierzchnie ( ok. 2min)
Puree z buraków:
1 duży ugotowany burak
1 łyżka śmietany kremówki
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Buraka przecisnąć przez praskę, lub zblendować. Dodać śmietanki i doprawić solą i pieprzem.