Kotlety ziemniaczane z grzybowym sosem

2 kwietnia 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Wariacja znanego przepisu popularna w mojej rodzinie :)

Składniki:

– 1,5 kg ziemniaków

– 2 duże cebule

– 1 jajko

– około 1 szklanka mąki

– o,5 kg pieczarek

– sos pieczarkowy lub grzybowy w torebce (opcja dla leniwych)

– sól, pieprz, Vegeta (przyprawy dla smaku)

Przygotowanie:

– obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przestudzić

– zeszklić na oleju dwie, drobno skrojone, duże cebule (do miękkości)

– połowę zeszklonej cebuli dodać do przestudzonych ziemniaków, resztę zostawić do sosu

– ziemniaki potłuc, wymieszać z solą, pieprzem, cebulą, jednym jajkiem, oraz mąką

– uformować placuszki i piec na złoto na rozgrzanym oleju

– przygotować sos smażąc pieczarki, dodać cebulę, śmietanę i sos pieczarkowy (ewentualnie grzybowy) z torebki, pieprz i Vegetę do smaku

– sos gotować, aż otrzyma gęstą konsystencję

Ciepłe placuszki podawać razem z sosem na ciepłym talerzu.

Smacznego!

file1301768848



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz