Kotlety z mielonego mięsa z dodatkiem ryżu
Artykuł zewnętrzny
Kotlety z mielonego mięsa to danie tradycyjne i dość popularne. Jednak można zrobić miks z ryżem, który nieco przypomina w smaku farsz do gołąbków. Takie treściwe i odżywcze kotleciki wystarczy już serwować z ulubioną surówką np. z marchewki lub kapusty aby stworzyć samodzielne, sycące danie na obiad lub kolację. Świetnym pomysłem jest też podanie kotletów z sosem grzybowym, przepis znajdziecie TUTAJ
składniki:
50 dag mielonego mięsa
pół woreczka ryżu
cebula
2 jajka
majeranek, sól, pieprz, papryka słodka
bułka tarta
olej do smażenia
1/2 łyżeczki mielonego kminku
Ryż gotujemy na sypko.
Odcedzamy i studzimy.
Kroimy w kostkę drobną cebulę, dodajemy do mięsa, dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy, dodajemy ryż.
Panierujemy w bułce tartej na rozgrzanym oleju.