Kolorowa, letnia surówka

24 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Latem możemy cieszyć się bogactwem świeżych, dojrzałych warzyw. Zróbmy więc kolorową, pyszną surówkę – pasuje do obiadu i jako przekąska…

Składniki

  • 1 duży pomidor malinowy
  • 2 żółte, podłużne pomidory odm.”jajko”
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 ząbki kiszonego czosnku
  • po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka siekanego, świeżego koperku
  • 2 łyżki siekanej, świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy, odrobina cukru (dosłownie szczypta)

Opis przygotowania

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, z papryki usunąć pestki. Pomidory, ogórki i papryki pokroić w grubą kostkę, cebulkę pokroić w półplasterki lub kosteczkę, czosnek posiekać. Wszystko przełożyć do salaterki, dodać posiekane zioła, oprószyć solą, pieprzem i odrobiną cukru, polać oliwą. Najlepiej odstawić do lodówki na 10-15 min. aby smaki się połączyły.

file1259078063



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz