Kokardki z jagodami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 40 dag kokardek
- 20 dag jagód (świeżych lub mrożonych)
- 200 ml śmietany lub jogurtu
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki tartej bułki
- 4 łyżki posiekanych orzechów
- Cynamon
- Cukier
- Sok z cytryny
- Sól
WYKONANIE:
- Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna. Do wody możesz wlać 1-2 łyżki oliwy. To zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, a następnie ugotuj al. dente. Po odcedzeniu osącz na sitku. Przełóż do dużej miski.
- Na patelni rozgrzej olej. Wsyp tartą bułkę i posiekane orzechy. Podsmażaj, mieszając. Kiedy orzechy się zrumienią, dopraw cynamonem. Polej makaron.
- Jagody przebierz, umyj i osącz na sitku. Podziel na połowę. Jedną część jagód zmiksuj ze śmietaną. Dopraw do smaku sokiem cytrynowym i cukrem. Następnie wsyp do zmiksowanej masy pozostałe jagody. Delikatnie wymieszaj. Przygotowanym sosem jagodowym polej makaron. Można podawać na ciepło lub na zimno.