Kofta z wieprzowiny

23 kwietnia 2009,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

800 g wieprzowiny
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 mały pęczek kolendry

Przyprawy Prymat:
Imbir
Pieprz czarny mielony
Sól czosnkowa
Przyprawa do mięsa mielonego
Przyprawa kebab-gyros
Papryka słodka

Sos:
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml jogurtu greckiego
1 świeży ogórek
2 ząbki czosnku
Przyprawy Prymat:
Sól czosnkowa
Mięta suszona
Pieprz czarny mielony
Tzatziki
Szczypta cukru

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki, a następnie dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie, pod koniec dodać posiekaną kolendrę i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, doprawić do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka oraz posiekaną miętę. Sos doprawić do smaku wyciśniętym czosnkiem, cukrem, solą i czarnym pieprzem.
Kotleciki piec około 20 minut w temperaturze 180˚C z włączoną funkcją termoobiegu. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem tzatziki.

źródło: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Kosmetyczne kity
Oj tak, zwłaszcza nie lubię takich tłustych peelingów, które trudno potem zmyć ze skóry...
Socjalizacja psa
Czasem szczekanie to nie oznaka strachu, ale potrzeba zbudowania pozycji siły...
Karaoke na weselu
Oj tak, ja też nie lubię takich sytuacji, ludzie jak sobie popiją, to zachowują...
Narkomania
Ale nic tego nie usprawiedliwia, przecież ogólnie jest wiadomo, jak to działa. Kto raz...