Kofta z wieprzowiny

23 kwietnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

800 g wieprzowiny
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 mały pęczek kolendry

Przyprawy Prymat:
Imbir
Pieprz czarny mielony
Sól czosnkowa
Przyprawa do mięsa mielonego
Przyprawa kebab-gyros
Papryka słodka

Sos:
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml jogurtu greckiego
1 świeży ogórek
2 ząbki czosnku
Przyprawy Prymat:
Sól czosnkowa
Mięta suszona
Pieprz czarny mielony
Tzatziki
Szczypta cukru

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki, a następnie dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie, pod koniec dodać posiekaną kolendrę i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, doprawić do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka oraz posiekaną miętę. Sos doprawić do smaku wyciśniętym czosnkiem, cukrem, solą i czarnym pieprzem.
Kotleciki piec około 20 minut w temperaturze 180˚C z włączoną funkcją termoobiegu. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem tzatziki.

źródło: www.prymat.pl