Kluski z sosem
Składniki
- ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez prasę- 1 kg.,
- mąka ziemniaczana-25 dag.,
- 1 jajo, (niekoniecznie, gdy ziemniaki się nie kleją),
- 1 łyżka soli,
- śmietana, lub mleko, gdy nie chcę się dobrze kulać,
- olej do wody-4 łyżki.
Kluski śląskie z sosem, to sycący dodatek do rolady i czerwonej kapusty. To popisowe danie Ślązaków
Etapy przygotowania
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, a po ugotowaniu i ostudzeniu przepuszczamy je przez praskę, dodajemy jajko (niekoniecznie) i sól.
W misce rozklepujemy to wszystko na płasko, palcem rysujemy znak krzyża i dzielimy na 4 równe części i jedną z nich wybieramy na wierzch miski.
Mamy 4 części ziemniaków i 1 część mąki.
Potem do tej 1 wybranej części wsypujemy mąkę ziemniaczaną na równo z resztą ziemniaków i całość mieszamy dokładnie.
Gdy się ciasto nie chce dobrze kulać to dodajemy odrobinę mleka, czy śmietany.
Formujemy małe, okrągłe kluski, lekko spłaszczone z góry i robimy w nich na środku dziurkę, by tam potem znalazł się sos, np. z pieczenia rolad.
W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę z olejem-by kluski po wyjęciu się nie sklejały i gdy będzie wrzała, to wrzucamy kluski i gotujemy, lekko od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką, a gdy wypłyną, to gotujemy jeszcze 3 minuty.
Gotowe kluski podajemy z sosem, np. od pieczenia rolad lub z tłuszczem i skwarkami.
Są one dodatkiem do rolad i czerwonej kapusty.
Gotowe kluski można zamrozić, a potem tylko wrzucać na wrzątek i mieć szybki obiad.