Klopsiki drobiowo-warzywne w sosie pomidorowym
… czyli jak pysznie i zdrowo wykorzystać mięso z rosołu.
Będziecie potrzebować:
KLOPSY:
- mięso z rosołu
- kilka marchewek (ja miałam 3 duże)
- kilka białych pietruszek (ja miałam 3 duże)
- kawałek selera
- kawałek suchego chleba/bułki
- miseczka z mlekiem
- jajko
- pół cebuli
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka suszonej natki pietruszki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
SOS:
- duży pomidor
- mały koncentrat pomidorowy
- szklanka/1,5 szklanki wody
- łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól/pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
1) Bułkę zamaczamy w miseczce mleka
2) Przez maszynkę przepuszczamy kawałki mięsa rosołowego marchew, pietruszkę, seler. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gałkę, natkę, sól, pieprz, jajko i wyciągniętą z mleka i odsączoną bułkę. Zagniatamy na gładką masę (gdyby zbytnio się kleiła, można dodać więcej namoczonej i odsączonej bułki lub bułkę tartą)
3) Formujemy klopsiki i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju przez kilka minut.
4) Pomidora delikatnie nacinamy nożem w kilku miejscach, sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Wrzucamy do rondla/garnka z grubym dnem z rozgrzanymi dwoma łyżkami oleju i dusimy do zmięknięcia (można pomóc sobie tłuczkiem :). Dodajemy koncentrat, wodę, paprykę, bazylię, doprawiamy do smaku.
5) Do sosu wkładamy pulpety i przykrywamy. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. W razie potrzeby można dolewać wodę.
Najlepiej smakują z kaszą jęczmienną i zwykłym ogórkiem kiszonym :)
SMACZNEGO
Post powstał we współpracy z portalem Uroda i Zdrowie oraz firmą Appetita