Ketchup – właściwości dla zdrowia

3 listopada 2017, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Jemy go zazwyczaj na kanapkach, ale czy zastanawialiście się kiedykolwiek jakie ma on właściwości? Czy ma coś odżywczego w sobie? Czy może nas zaskoczyć skład ketchupu?

ketchup,

Skąd to wszystko?

Nad właściwościami zdrowotnymi skupili się naukowcy z Uniwersytetu z Maastricht. Doszli do wniosku, że składniki, które zawiera każdy ketchup zawierają zwiększone działanie ochronne organizmu. Główną rolę odgrywa likopen – przeciwutleniacz oraz witamin C i E.  Połączone w jedno działają ze zdwojoną siłą i o wiele lepiej niż w pomidorze. Podczas obróbki termicznej przy powstawaniu ketchupu przyswajalność i aktywność składników zaczyna rosnąć.

ketchup

Właściwości prozdrowotne

Naukowcy porównali osoby, które jadły  codziennie potrawy z dodatkiem ketchupu oraz osoby, które nie miały go wcale w swojej diecie. Grupa spożywająca ketchup posiadała zwiększone działanie ochronne organizmu. Dodatkowo wykazano, że ketchup może zapobiegać chorobom układu sercowo – naczyniowego, a także wzmacniać serce. Kolejnym działaniem cudownego czerwonego sosu jest ochrona przed nowotworami.

Ketchup reguluje również poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Zaskakujący może okazać się fakt, że ketchup usuwa objawy przeziębienia i grypy.

Ważne ! Wszystkie opisane właściwości znajdują się w ketchupach, które zawierają śladowe ilości konserwantów i chemii. Wybierajcie więc ketchupu z jak największą ilością naturalnych składników.

ketchup

 

Dodatkowe właściwości

Maseczki z ketchupu świetnie wpływają na kondycję skóry twarzy. Składniki ketchupu ujędrniają skórę i gwarantują jej gładkość. Takie zabiegi można również stosować na suche i zniszczone włosy. Nakładaj maseczkę raz w tygodniu przez kilka miesięcy, a sama zobaczysz zdumiewające efekty.

Ciekawym działaniem jest również czyszczenie rzeczy ketchupem. Jeżeli masz garnki z zaschniętym brudem, to wystarczy umyć je ketchupem. Kwas octowy zawarty w sosie świetnie poradzi sobie z każdym brudem.

ketchup

 

Przepis na karkówkę w ketchupie

Składniki:


– 1 kg karkówki
– 3/4 szklanki ketchupu
– 3 łyżki ostrej musztardy
– 3/4 szklanki brązowego cukru
– 2 ząbki czosnku
– mielona ostra papryka
– pieprz


. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety o grubości 1 cm. Następnie każdy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane mięso natrzeć solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na całą noc.

2. Przygotować marynatę: do miseczki wlać ketchup, dodać musztardę, cukier i paprykę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Składniki wymieszać i odstawić na kwadrans. Ponownie wymieszać marynatę.

3. Marynatą smarować kotlety, odłożyć na 20 minut, żeby obeschły i układać na rozgrzanym grillu. Piec po 10 minut z każdej strony. Podawać z zimnym kufelkiem piwa.

zobacz również:

Chutney i dip – różne przepisy na zdrowe sosy

Pasta z tuńczyka – różne pomysłowe przepisy na kanapkowe smarowidła

Sezon pomidorowy – ciekawe przepisy na dania z pomidorów

Co to jest likopen: zapobiega rakowi?

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...