Jemy go zazwyczaj na kanapkach, ale czy zastanawialiście się kiedykolwiek jakie ma on właściwości? Czy ma coś odżywczego w sobie? Czy może nas zaskoczyć skład ketchupu?
Skąd to wszystko?
Nad właściwościami zdrowotnymi skupili się naukowcy z Uniwersytetu z Maastricht. Doszli do wniosku, że składniki, które zawiera każdy ketchup zawierają zwiększone działanie ochronne organizmu. Główną rolę odgrywa likopen – przeciwutleniacz oraz witamin C i E. Połączone w jedno działają ze zdwojoną siłą i o wiele lepiej niż w pomidorze. Podczas obróbki termicznej przy powstawaniu ketchupu przyswajalność i aktywność składników zaczyna rosnąć.
Właściwości prozdrowotne
Naukowcy porównali osoby, które jadły codziennie potrawy z dodatkiem ketchupu oraz osoby, które nie miały go wcale w swojej diecie. Grupa spożywająca ketchup posiadała zwiększone działanie ochronne organizmu. Dodatkowo wykazano, że ketchup może zapobiegać chorobom układu sercowo – naczyniowego, a także wzmacniać serce. Kolejnym działaniem cudownego czerwonego sosu jest ochrona przed nowotworami.
Ketchup reguluje również poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Zaskakujący może okazać się fakt, że ketchup usuwa objawy przeziębienia i grypy.
Ważne ! Wszystkie opisane właściwości znajdują się w ketchupach, które zawierają śladowe ilości konserwantów i chemii. Wybierajcie więc ketchupu z jak największą ilością naturalnych składników.
Dodatkowe właściwości
Maseczki z ketchupu świetnie wpływają na kondycję skóry twarzy. Składniki ketchupu ujędrniają skórę i gwarantują jej gładkość. Takie zabiegi można również stosować na suche i zniszczone włosy. Nakładaj maseczkę raz w tygodniu przez kilka miesięcy, a sama zobaczysz zdumiewające efekty.
Ciekawym działaniem jest również czyszczenie rzeczy ketchupem. Jeżeli masz garnki z zaschniętym brudem, to wystarczy umyć je ketchupem. Kwas octowy zawarty w sosie świetnie poradzi sobie z każdym brudem.
Przepis na karkówkę w ketchupie
Składniki:
– 1 kg karkówki
– 3/4 szklanki ketchupu
– 3 łyżki ostrej musztardy
– 3/4 szklanki brązowego cukru
– 2 ząbki czosnku
– mielona ostra papryka
– pieprz
. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kotlety o grubości 1 cm. Następnie każdy lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Tak przygotowane mięso natrzeć solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na całą noc.
2. Przygotować marynatę: do miseczki wlać ketchup, dodać musztardę, cukier i paprykę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Składniki wymieszać i odstawić na kwadrans. Ponownie wymieszać marynatę.
3. Marynatą smarować kotlety, odłożyć na 20 minut, żeby obeschły i układać na rozgrzanym grillu. Piec po 10 minut z każdej strony. Podawać z zimnym kufelkiem piwa.
zobacz również:
Chutney i dip – różne przepisy na zdrowe sosy
Pasta z tuńczyka – różne pomysłowe przepisy na kanapkowe smarowidła
Sezon pomidorowy – ciekawe przepisy na dania z pomidorów
Co to jest likopen: zapobiega rakowi?