Chutney i dip – różne przepisy na zdrowe sosy
Chutney – wywodzi się z kuchni indyjskiej. Jest gęstym sosem sporządzanym z owoców i warzyw. Idealny do dań wegetariańskich, jak i mięsnych. Może być pikantny lub słodki. Podstawowym składnikiem tutaj jest ocet, bardzo często też rodzynki. Dip jest gęstym, pikantnym sosem. Często wytwarza się je na bazie śmietany, jogurtu czy majonezu. Taki dip z awokado możesz stosować zamiast tradycyjnego masła lub serwować np. z warzywami.
Aksamitny dip guacamole z Tabasco
Składniki:
– 2 dojrzałe avocado
-1/2 pokrojonego pomidora lub sok z połowy cytryny
-1/2 szklanki majonezu
-2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
-2 łyżki sosu Tabasco
Sposób przygotowania:
- Obieramy i kroimy awokado. Następnie rozdrabniamy je za pomocą blendera.
- Do miski z awokado dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Gotowy sos idealnie nada się do chipsów typu nachos.
Dip z buraka
Składniki:
– 1 ugotowany (lub marynowany) burak,
– 1 łyżka kaparów
– 1 łyżka czerwonego octu winnego
– 200 ml jogurtu
– cukier, pieprz, sól
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
– 1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
- Buraka kroimy w kostkę i blendujemy wraz z kaparami, musztardą. jogurtem, koncentratem pomidorowym i octem winnym. Na sam koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Chutney z jabłek
Składniki:
-3 jabłka
-2 cebule
– 400g rodzynek
– mielone przyprawy: ziele angielskie, goździki, kardamon, imbir, sól, pieprz kolorowy, nitka szafranu
-1 duża czerwona papryka
Sposób przygotowania:
- Nitki szafranu zalewamy wrzątkiem i parzymy przez ok. 10-15 minut. Obrane jabłka, paprykę i cebulę kroimy na małe kawałki.
- Wszystkie składniki umieszczamy w garnku z grubym dnem. Gotujemy przez 40 minut.
- Gorącą masę przekładamy do suchych słoiczków i ustawiamy do góry dnem.
- Całość pasteryzujemy przez co najmniej 20 minut.
Chutney z pomidorów
Składniki:
-1 kg pomidorów koktajlowych lub zwykłych
-5 ząbków czosnku
-1 łyżeczka kminku rzymskiego
-pół łyżeczki pieprzu
-1,5 łyżeczki soli
-2 duże cebule
-120 ml octu winnego
-10 łyżeczek cukru
-1 papryczka chilli
-1 łyżeczka kozieradki
Sposób przygotowania:
- Pomidory zalewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Następnie wrzucamy do garnka gotujemy na średnim ogniu. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
- Całość gotujemy aż konsystencja będzie przypominać ketchup.
- W moździerzu lub młynku rozcieramy przyprawy i dodajemy do pomidorów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
- Gotowy sos przelewamy do słoików
zobacz również:
Pyszne dipy z sosem sojowym
Dipy do grillowanych mięs
Kuchnia turecka – przepisy, przyprawy i tradycyjne dania
Bezmięsne dania i przekąski z grilla – czyli grillowanie dla wegetarian