Kartoflanka z kiełbasą
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- ok 2,5 kg ziemniaków
- 2 laski kiełbasy podwawelskiej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ćwierć selera
- kawałek kapusty
- 5 liści laurowych
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 łyżki błonnika owsianego mikro
- majeranek, pieprz, maggi, sól
1. Ziemniaki obrać, skroić w kostkę, zalać wodą. Do tego warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i kiełbasa. Zostawić gdzieś na 30 minut na piecu.
2. Kiełbasę wyciągnąć, pokroić w półplasterki, przesmażyć na patelni. Spowrotem do zupy.
3. Doprawić majerankiem, i resztą przypraw.
4. Wyciągnąć warzywa, ja wkrawam do zupy tylko marchwekę.
5. Zagęścić zupę błonnikiem owsianym.
Są to dane na duży garnek.
(Od siebie. Zupa jest przepyszna. Pierwszy raz zupę w sumie zagęszczałam błonnikiem. Rewelacja. Polecam)