karp po żydowsku

7 stycznia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

* 2 karpie-ok.2 kg po oczyszczeniu
* ok.2 kg cebuli
* ziele angielskie
* liść laurowy
* sól
* 1/4 l oleju

Karpie nalezy wpierw oczyścić,umyć i osuszyć− najlepsze są takie większe bo są dość tłuste. Następnie pokroić w dzwonki i te dzwonki na pół−wychodzą kawałki. Karpia posolić.Cebulę obrać i pokroić w grube talarki. Na dno brytfanki wylać pół szklanki oleju i ułożyć dość grubo warstwę cebuli i kilka ziaren ziela i kilka listków laurowych.Na to ułożyć warstwę karpia.Na karpia znowu cebulę,liść laurowy, ziele angielskie i karpia.Tą czynność powtarzać aż wyłożymy całego karpia.
Całość przykryć cebulą i polać resztą oleju.
Piec w piekarniku ok.7 godzin na bardzo małym ogniu (piekarnik gazowy) lub w temp.100 st.C.
To dośc długi czas pieczenia ale wtedy ryba jest bardzo krucha i niezwykle smaczna.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz